Młode pietruszki duszone z miodem

Młode pietruszki duszone z miodem to świetny sposób na ciekawą przekąskę. Planujesz karnawałowe przyjęcie? Koniecznie sprawdź tę propozycję!

Młode pietruszki duszone z miodem

Składniki:

  • 600 g korzenia młodej pietruszki
  • 150 g miodu
  • 2 papryczki chili
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 50 ml nalewki owocowej
  • 1⁄2 limonki
  • sól morska

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszki umyj i osusz oraz przekrój je na pół.
  2. Następnie przesmaż je na suchej, rozgrzanej patelni, a po kilku minutach dodaj 1 łyżkę masła oraz bulion. Podduś przez około 5-7 min do miękkości.
  3. Kiedy płyn odparuje, dodaj pozostałe masło, miód, nalewkę owocową oraz papryczkę chili, oczyszczoną z pestek i posiekaną.
  4. Dopraw solą i podsmaż, by uzyskać złoty kolor. Schłodzone warzywa skrop sokiem z limonki.
  5. Podawaj na roszponce w towarzystwie warzyw.