Składniki:
- 600 g korzenia młodej pietruszki
- 150 g miodu
- 2 papryczki chili
- 100 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 50 ml nalewki owocowej
- 1⁄2 limonki
- sól morska
Sposób przygotowania:
- Pietruszki umyj i osusz oraz przekrój je na pół.
- Następnie przesmaż je na suchej, rozgrzanej patelni, a po kilku minutach dodaj 1 łyżkę masła oraz bulion. Podduś przez około 5-7 min do miękkości.
- Kiedy płyn odparuje, dodaj pozostałe masło, miód, nalewkę owocową oraz papryczkę chili, oczyszczoną z pestek i posiekaną.
- Dopraw solą i podsmaż, by uzyskać złoty kolor. Schłodzone warzywa skrop sokiem z limonki.
- Podawaj na roszponce w towarzystwie warzyw.