Składniki:
- 3 średniej wielkości ziemniaki typu B, proponowane odmiany: Irga, Irys, Bartek, Gloria
- 2 szt. prawdziwej kaszanki najlepiej z kaszą jęczmienną
- szczypior
- natka pietruszki, świeży majeranek
- olej do smażenia
- 1 papryka czerwona
- 2-3 pajdy dobrego chleba
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- ogórki kiszone
Sposób przygotowania:
- Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na złoty kolor.
- Wsypujemy pokrojoną paprykę.
- Kiedy warzywa będą półtwarde, dorzucamy do nich kaszankę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy musztardę i na koniec natkę pietruszki oraz majeranek.
- Pajdy chleba wysmażamy na chrupiąco na patelni, wykładamy solidne porcje zapiekanki ziemniaczanej, na wierzch kładziemy plastry ogórka kiszonego i szczypiorek.