Acorda a Alentejana, a u nas pajda chleba z kaszanką, ziemniakami, ogórkiem z beczki

Portugalczycy na równi z ziemniakami lubią też pieczywo. Jednym z dań pachnących chlebem jest ‘acorda a alentejana’, pochodzące z regionu Alentejo, gdzie początkowo pojawiało się na stołach biednych rodzin.

Acorda a alentejana u nas pajda chleba z kaszanką, ziemniakami, ogórkiem z beczki

Składniki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki typu B, proponowane odmiany: Irga, Irys, Bartek, Gloria
  • 2 szt. prawdziwej kaszanki najlepiej z kaszą jęczmienną
  • szczypior
  • natka pietruszki, świeży majeranek
  • olej do smażenia
  • 1 papryka czerwona
  • 2-3 pajdy dobrego chleba
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • ogórki kiszone

Sposób przygotowania:

  1. Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na złoty kolor.
  2. Wsypujemy pokrojoną paprykę.
  3. Kiedy warzywa będą półtwarde, dorzucamy do nich kaszankę, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy musztardę i na koniec natkę pietruszki oraz majeranek.
  4. Pajdy chleba wysmażamy na chrupiąco na patelni, wykładamy solidne porcje zapiekanki ziemniaczanej, na wierzch kładziemy plastry ogórka kiszonego i szczypiorek.