Baba Ghanoush, czyli pasta z bakłażana to jedna z najpopularniejszych potraw w kuchni arabskiej. Wzbogaca organizm o cenne wartości odżywcze – jest między innymi bogatym źródłem błonnika pokarmowego. To niskokaloryczny produkt, który zawiera niewielkie ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. Co więcej, w niemal 90% składa się z wody, dlatego idealnie sprawdza się w dietach odchudzających. Jest także szczególnie polecany weganom i wegetarianom.
Zastosowanie
W kuchni orientalnej Baba Ghanoush najczęściej podawana jest z pieczywem lub nakładana na placki chlebowe typu pita. Traktowana jest bowiem jako przystawka. W Egipcie bywa z kolei serwowana jako danie główne z ziarenkami owocu granatu. W Polsce zastosowanie pasty z bakłażana jest podobne do tego w krajach arabskich. Dodaje się ją również do grillowanych mięs, warzyw czy do sałatek.
Ciekawą propozycją może być też połączenie kuchni meksykańskiej z arabską, czyli tortilla z kurczakiem i pastą z bakłażana.
Tortilla z kurczakiem i pastą z bakłażana
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- puszka pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)
- gotowe placki tortilli
- 2 pomidory
- 1 cebula
- tarty parmezan
- sałata lodowa
- 1 papryka
- sól i pieprz
- przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Smażymy na patelni.
- Następnie do miski przekładamy pastę z bakłażana, dodajemy drobno pokrojonego pomidora i cebulę pokrojoną w półtalarki – wszystkie składniki mieszamy.
- Na placek tortilli nakładamy i rozsmarowujemy gotową pastę, układamy liście sałaty lodowej oraz kawałki kurczaka. Posypujemy tartym parmezanem.
- Następnie zawijamy tortillę i zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut.