Pomidor!
Zwykła pomidorówka, choćby najpyszniejsza, może się w końcu „przejeść”. I choć tak lubiana przez nasze dzieci, będzie musiała zostać zastąpiona swoją delikatnie ulepszoną, nowszą wersją. Warto więc nieco ją urozmaicić i nadać jej odrobinę ciekawszego smaku –wykorzystać do tego wystarczy soczewicę i serek ricotta. W wydaniu polecanym przez Pascala Brodnickiego z pewnością znajdzie ona uznanie wśród naszych dzieciaków:
Zupa pomidorowa z soczewicą i ricottą
Przepis na: 4 porcje
Składniki:
- posiekana szalotka lub młoda cebula -3 sztuki
- posiekany ząbek czosnku – 3 sztuki
- czerwona soczewica – 100 gramów
- passata – 400 mililitrów
- ricotta – 100 gramów
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek – 50 mililitrów
- rosół z kury lub wywar warzywny – 600 mililitrów
- pęczek bazylii, posiekany (pozostaw kilka listków do dekoracji) – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Dodaj szalotkę i czosnek i smaż wszystko przez około 5 minut na wolnym ogniu.
- Następnie dodaj soczewicę i smaż przez kolejne 3 minuty, dorzuć pomidory i wlej bulion. Zagotuj całość, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj połowę posiekanej bazylii i gotuj dalej przez około 10 minut.
- Ricottę wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzem oraz resztą bazylii i odstaw na bok.
- Zupę zmiksuj, ponownie zagotuj, na końcu dopraw do smaku. Podawaj zupę z ricottą na wierzchu i udekorowaną listkami bazylii. Bon appétit!