Pascal dla najmłodszych – zupa pomidorowa

Rok szkolny w pełni, a nam brakuje pomysłu na to, jak zachęcić naszych najmłodszych do jedzenia pożywnych i zdrowych posiłków? Pascal Brodnicki - ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni - wie, jak temu zaradzić!

 

Zupa pomidorowa z soczewicą i ricottą
Zupa pomidorowa z soczewicą i ricottą

Pomidor!

Zwykła pomidorówka, choćby najpyszniejsza, może się w końcu „przejeść”. I choć tak lubiana przez nasze dzieci, będzie musiała zostać zastąpiona swoją delikatnie ulepszoną, nowszą wersją. Warto więc nieco ją urozmaicić i nadać jej odrobinę ciekawszego smaku –wykorzystać do tego wystarczy soczewicę i serek ricotta. W wydaniu polecanym przez Pascala Brodnickiego z pewnością znajdzie ona uznanie wśród naszych dzieciaków:

Zupa pomidorowa z soczewicą i ricottą

Przepis na: 4 porcje

Składniki:

  • posiekana szalotka lub młoda cebula -3 sztuki
  • posiekany ząbek czosnku – 3 sztuki
  • czerwona soczewica – 100 gramów
  • passata – 400 mililitrów
  • ricotta – 100 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek – 50 mililitrów
  • rosół z kury lub wywar warzywny – 600 mililitrów
  • pęczek bazylii, posiekany (pozostaw kilka listków do dekoracji) – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Dodaj szalotkę i czosnek i smaż wszystko przez około 5 minut na wolnym ogniu.
  2. Następnie dodaj soczewicę i smaż przez kolejne 3 minuty, dorzuć pomidory i wlej bulion. Zagotuj całość, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj połowę posiekanej bazylii i gotuj dalej przez około 10 minut.
  3. Ricottę wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzem oraz resztą bazylii i odstaw na bok.
  4. Zupę zmiksuj, ponownie zagotuj, na końcu dopraw do smaku. Podawaj zupę z ricottą na wierzchu i udekorowaną listkami bazylii. Bon appétit!