Babeczki owocowe w zimowej odsłonie

Ciasta owocowe to hit każdego lata i jesieni. Niestety zima mamy ograniczony dostęp do świeżych owoców i na ciasto z truskawkami czy malinami szanse są niewielkie, chyba, że skorzystamy z mrożonek.

babeczki owocowe
Babeczki owocowe w zimowej odsłonie

Ja jednak mam swój patent na babeczki z owocami, które w naszym kraju królują zimą. Proponuję wszystkim babeczki z bananami.

Składniki suche:

  • 1 ¾ szklanki mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • ½ szklanki cukru.

Składniki mokre:

  • 1 szklanka mleka;
  • ½ szklanki oleju;
  • 1 jajko.
  • 1 banan.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój banana w kostkę. Następnie wsyp do jednej miski wszystkie składniki suche i je dokładnie wymieszaj.
  2. W drugim pojemniku wymieszaj wszystkie składniki mokre. Na koniec wlej składniki mokre do suchych i wymieszaj.
  3. Kiedy powstanie gładką masa dodaj do niej banany i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszaj.
  4. Tak powstałe ciasto wkładaj do foremek do pieczenia muffinek.
  5. Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz je 20-30 minut. Ja zazwyczaj nastawiam sobie dwa zegarki.
  6. Jeden na 20 minut, a drugi na 30 minut. Dzięki temu ciastka udaje mi się wyjąc z piekarnika w odpowiednim czasie.
babeczki owocowe2
Babeczki owocowe w zimowej odsłonie

Babeczki bananowe można podawać posypane pudrem albo polane czekoladą. Dzięki owocom długo utrzymują wilgotność, a równocześnie banany nie powodują, że w cieście pojawia się zakalec. Zdaniem moim i moich najbliższych te babeczki to świetny pomysł na owocowe „coś” słodkiego w zimie.

Przy okazji należy zaznaczyć, że do babeczek można dodać także inne owoce. Świetnie smakują babeczki z jabłkami i cynamonem czy ze śliwkami. Jeśli do ciasta chcesz dodać bardzo słodkie owoce, możesz zmniejszyć nieco ilość cukru. W przypadku, gdy dodajesz owoce soczyste powinnaś zwiększyć ilość mąki, żeby nie powstał zakalec.

Babeczki bananowe a także te z dodatkiem innych owoców można podawać posypane pudrem albo polane czekoladą. Dzięki owocom długo utrzymują wilgotność, a równocześnie banany nie powodują, że w cieście pojawia się zakalec. Zdaniem moim i moich najbliższych te babeczki to świetny pomysł na owocowe „coś” słodkiego w zimie.