
Ja jednak mam swój patent na babeczki z owocami, które w naszym kraju królują zimą. Proponuję wszystkim babeczki z bananami.
Składniki suche:
- 1 ¾ szklanki mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- ½ szklanki cukru.
Składniki mokre:
- 1 szklanka mleka;
- ½ szklanki oleju;
- 1 jajko.
- 1 banan.
Sposób przygotowania:
- Pokrój banana w kostkę. Następnie wsyp do jednej miski wszystkie składniki suche i je dokładnie wymieszaj.
- W drugim pojemniku wymieszaj wszystkie składniki mokre. Na koniec wlej składniki mokre do suchych i wymieszaj.
- Kiedy powstanie gładką masa dodaj do niej banany i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszaj.
- Tak powstałe ciasto wkładaj do foremek do pieczenia muffinek.
- Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz je 20-30 minut. Ja zazwyczaj nastawiam sobie dwa zegarki.
- Jeden na 20 minut, a drugi na 30 minut. Dzięki temu ciastka udaje mi się wyjąc z piekarnika w odpowiednim czasie.

Babeczki bananowe można podawać posypane pudrem albo polane czekoladą. Dzięki owocom długo utrzymują wilgotność, a równocześnie banany nie powodują, że w cieście pojawia się zakalec. Zdaniem moim i moich najbliższych te babeczki to świetny pomysł na owocowe „coś” słodkiego w zimie.
Przy okazji należy zaznaczyć, że do babeczek można dodać także inne owoce. Świetnie smakują babeczki z jabłkami i cynamonem czy ze śliwkami. Jeśli do ciasta chcesz dodać bardzo słodkie owoce, możesz zmniejszyć nieco ilość cukru. W przypadku, gdy dodajesz owoce soczyste powinnaś zwiększyć ilość mąki, żeby nie powstał zakalec.
Babeczki bananowe a także te z dodatkiem innych owoców można podawać posypane pudrem albo polane czekoladą. Dzięki owocom długo utrzymują wilgotność, a równocześnie banany nie powodują, że w cieście pojawia się zakalec. Zdaniem moim i moich najbliższych te babeczki to świetny pomysł na owocowe „coś” słodkiego w zimie.