Bezglutenowy makowiec z komosą ryżową

Tradycja polska głosi, że na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Najbardziej znanym daniem jest oczywiście pieczony karp i barszcz z uszkami albo zupa grzybowa. Popularne są także pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z farszem z kaszy gryczanej. Boże Narodzenie nie może się też obejść bez makowca i pierniczków. Jak zaskoczyć rodzinę bez rezygnowania z tradycyjnych przysmaków? Wystarczy delikatnie je urozmaicić!

Bezglutenowy makowiec z quiną

Składniki

  • 200g quinoi (komosy ryżowej) ekspandowanej
  • 1 puszka masy makowej
  • 80g miodu wielokwiatowego
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 20g płatków migdałów
  • 20g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 3 jajka (białka)

Przygotowanie

1. Rozpuścić masło, dodać do niego miód, a następnie ekspandowaną quinoę – mieszać do połączenia wszystkich składników.
2. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić masę z ekspandowaną quinoą po jej spodzie.
3. Połączyć masę makową z białkami jajek, mieszać do połączenia składników, a następnie ułożyć powstałą masę na quinoi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut.
4. Po wystygnięciu i wychłodzeniu pokroić makowiec na porcje, udekorować rozpuszczoną czekoladą, płatkami z migdałów i kandyzowaną skórką z pomarańczy