Lody na bazie wody
Są najmniej kaloryczne ze wszystkich rodzajów lodów. O ich smaku decyduje dodatek smakowy i słodzący. Dla smaku można dodać sok owocowy lub warzywny. Zamiast cukru warto użyć zamienników – stewii, ksylitolu, syropu z agawy lub karobu.
Składniki:
- 1.5 kg truskawek
- szklanka wody
- dwie łyżki syropu z agawy
- świeża mięta do smaku
- 2 miarki Koktajlu odżywczego Herbalife Formuła 1 o smaku truskawkowym
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dobrze schłodzić, zmiksować i włożyć do zamrażarki.
- Co pół godziny wyjmować z zamrażalnika i ponownie miksować przez kilka minut, aż do całkowitego zamarznięcia.
Lody mleczne
Lody jogurtowe to najzdrowsze desery na bazie produktów mlecznych. Nie są tak tłuste i kaloryczne jak te przygotowane na tłustej śmietanie, a są równie dobrym źródłem białka i wapnia. Dodatkowo, ze względu na zawarte w jogurtach żywe kultury bakterii, posiadają właściwości probiotyczne.
Składniki:
- ½ kubka świeżych jagód
- ½ kubka mleka beztłuszczowego lub sojowego
- 120 ml beztłuszczowego jogurtu greckiego o smaku waniliowym
- 2 miarki Koktajlu odżywczego Herbalife Formuła 1 o smaku jagodowy
Sposób przygotowania:
- Zmiksować wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.
- Można przelać do foremek do lodów na patyku.
- Zamrozić.
Sorbety
Są to zmiksowane owoce z dodatkiem soków. Najbardziej naturalne ze wszystkich lodów, właściwie bez tłuszczu i bez kalorii – jeśli nie zostaną dosłodzone. Są znakomitym źródłem witamin, składników mineralnych i polifenoli, które znajdują się w owocach.
Składniki:
- ok 400 g miąższu arbuza
- 2 łyżeczki ksylitolu
- łyżeczka soku z cytryny
- mięta do smaku
- 2 miarki Koktajlu odżywczego Herbalife Formuła 1 o smaku malinowym
Sposób przygotowania:
- Oczyszczony z pestek miąższ arbuza pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami.
- Włożyć do zamrażarki na kilka godzin, do całkowitego zamrożenia.
- Przed podaniem można zmiksować raz jeszcze.
Nietypowe smaki
W ostatnim czasie coraz modniejsze stają się lody o różnych, nietypowych smakach. Hitem mogą okazać się lody wytrawne z dodatkiem warzyw: marchewki, kalafiora czy buraczków, a nawet awokado lub rozmaitych ziół. Są znakomitą propozycją dla osób, które dbają o zdrowie lub są na diecie odchudzającej – mogą zastąpić niewielki posiłek lub
przekąskę, dostarczając organizmowi witamin, mikroelementów i innych składników odżywczych znajdujących się w warzywach, z których są przygotowane.
Składniki:
- 4 banany
- ok 200 g buraczka
- ok 100 g malin
- ok 200 g jogurtu naturalnego
- 2 miarki Koktajlu odżywczego Herbalife Formuła 1 o smaku waniliowym
Sposób przygotowania:
- Banany pokroić w plastry, buraczka w kostkę, zamrozić przez noc (maliny również).
- Przed zblendowaniem wyjąć na kilka minut i zalać jogurtem.
- Po zmiksowaniu wszystkich składników na jednolitą masę, ponownie włożyć do zamrażarki.