Czerwiec to ostatnia okazja, na przyrządzenie szparagów. Wraz z końcem tego miesiąca, kończy się sezon na nie. Białe szparagi, oprócz znakomitych walorów smakowych, mają też mnóstwo cennych składników odżywczych. Zawierają spore ilości witamin C,E, B1, B2 oraz beta karotenu i rutyny, dzięki czemu wpływają korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dla osób dbających o linię, dodatkowym atutem jest ich niskokalorycznośc. 100g świeżych szparagów to tylko 18 kalorii!
Składniki:
- 600 g wody
- 800-1000 g białych szparagów, o grubości ok. 1 cm, obranych 800-1000 g
- 250 g jogurtu greckiego lub skyru
- 3 żółtka jaj
- 1-2 łyżeczki musztardy (rodzaj według preferencji)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, (najlepiej świeżo mielonego)
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- oregano, świeże, do dekoracji
Białe szparagi – sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, gotować na parze 30 min.
2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jogurt, żółtka, musztardę, dodać sól, pieprz i sok z cytryny, ubijać 5 min/70°C/obr. Zdjąć motylek.
4. Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane świeżym oregano.
Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:
1. Ugotować w parowarze szparagi – przez około 30 minut.
2. Ubijać jogurt, żółtka, musztardę, a następnie dodać sól, pieprz i sok z cytryny i dalej ubijać do połączenia się składników na gładką, puszystą masę.
3. Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim podawać bezpośrednio po przygotowaniu. 4.Opcjonalnie udekorowane świeżym oregano.