Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim

Zachwycano się nimi już w starożytnym Rzymie i Grecji. Dziś cenimy je za delikatny smak, który słusznie może kojarzyć się z nadchodzącym początkiem lata. Młode szparagi mogą pojawić się na naszych talerzach w wielu zdrowych i przepysznych odsłonach.

Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim

Składniki:

  • 600 g wody
  • 800-1000 g białych szparagów, o grubości ok. 1 cm, obranych
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • oregano, świeże, do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, gotować na parze 30 min.
2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jogurt, żółtka, musztardę, dodać sól, pieprz i sok z cytryny, ubijać 5 min/70°C/obr. Zdjąć motylek.
4. Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane świeżym oregano.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix:

1. Ugotować w parowarze szparagi – przez około 30 minut.
2. Ubijać jogurt, żółtka, musztardę, a następnie dodać sól, pieprz i sok z cytryny i dalej ubijać.
3. Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane świeżym oregano.

Wpis znaleziono dzięki:

- Białe szparagi

- Przepis na białe szparagi

- Jogurtowy sos à la holenderski