![Bitki w sosie wołowym](https://obcasy.pl/wp-content/uploads/2016/10/bitki-w-sosie-wolowym.jpg)
Jednocześnie możemy modyfikować smak potraw w zależności od upodobań domowników. I z pewnością będzie taniej! Dziś przedstawiamy przepis na pyszne bitki wołowe w sosie pomidorowym!
Składniki:
- 500 g wołowiny
- Esencja do duszonych mięs Knorr
- 5 łyżek mąki pszennej
- Łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- Ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Podzieloną na plastry wołowinę rozbij tłuczkiem. Tak przygotowane mięso starannie oprósz mąką i zarumień z obu stron na rozgrzanej patelni.
- Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Oba warzywa zeszklij na rozgrzanym w garnku tłuszczu. Dodaj do nich 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i oregano. Następnie przełóż podsmażone mięso do garnka.
- Wszystko zalej 600 ml wrzątku. Dodaj do niego Esencję do duszonych mięs Knorr, która dobrze podkreśli smak wołowiny.
- Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś mięso do momentu jego zmięknięcia. Zwykle odpowiednim czasem jest 35 minut.
- Danie serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Dobrym dodatkiem do niego będzie ugotowany ryż.