Bliskowschodnia mujaddara z sosem jogurtowym

Mujaddara to niezwykle popularne danie na bliskim wschodzie. Składa się zaledwie z kilku składników – głównie z ryżu i soczewic, często podawana jest również z jogurtem. Stanowi błyskawiczne danie, które może być również dodatkiem do sałatki.

Bliskowschodnia mujaddara z sosem jogurtowym

Składniki:

  • 2 saszetki mieszanki ziaren z soczewicą (np. MIX Ziaren z ryżem arborio i soczewicami marki Halina)
  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  •  ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cebule
  • 100g mąki
  • Olej

Sos:

  • 1 jogurt grecki
  • 1 ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanych liści mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. W garnku lub rondlu rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Cebulę kroimy w piórka i obsypujemy mąką. Smażymy partiami na złoto. Po usmażeniu osuszamy na ręczniku kuchennym.
  2. Do suchego garnka wsypujemy kumin i kolendrę, podgrzewamy delikatnie do momentu aż zaczną intensywnie pachnąć. Dodajemy mieszankę ziaren i prażymy przez parę sekund.
  3. Dodajemy kurkumę, cynamon, cukier, oliwę, świeżo zmielony pieprz, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy 500ml wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i zostawiamy na kolejne 15 minut pod przykryciem.
  4. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, liśćmi mięty, sokiem z cytryny, oliwą oraz ogórkiem startym na tarce. Doprawiamy solą.
  5. Do ugotowanej mujaddary dodajemy połowę smażonej cebuli i mieszamy całość.
  6. Podajemy obsypane smażoną cebulą i z sosem jogurtowym.