
Składniki:
- 2 saszetki mieszanki ziaren z soczewicą (np. MIX Ziaren z ryżem arborio i soczewicami marki Halina)
- ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- 2 cebule
- 100g mąki
- Olej
Sos:
- 1 jogurt grecki
- 1 ogórek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanych liści mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól
Sposób przygotowania:
- W garnku lub rondlu rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Cebulę kroimy w piórka i obsypujemy mąką. Smażymy partiami na złoto. Po usmażeniu osuszamy na ręczniku kuchennym.
- Do suchego garnka wsypujemy kumin i kolendrę, podgrzewamy delikatnie do momentu aż zaczną intensywnie pachnąć. Dodajemy mieszankę ziaren i prażymy przez parę sekund.
- Dodajemy kurkumę, cynamon, cukier, oliwę, świeżo zmielony pieprz, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy 500ml wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i zostawiamy na kolejne 15 minut pod przykryciem.
- Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, liśćmi mięty, sokiem z cytryny, oliwą oraz ogórkiem startym na tarce. Doprawiamy solą.
- Do ugotowanej mujaddary dodajemy połowę smażonej cebuli i mieszamy całość.
- Podajemy obsypane smażoną cebulą i z sosem jogurtowym.