Tradycyjny kurczak po polsku według Mateusza Gesslera

Kurczę po polsku to znane i skomplikowane danie. Mateusz Gessler podpowiada, jak je przyrządzić, żeby było pyszne i chrupiące!

Tradycyjny kurczak po polsku

Składniki:

  • 1 kurczak o wadze 600–800 g
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 ml bulionu
  • 2 l wody
  • 200 g soli
  • 2 łyżki masła
  • 2 jaja
  • 2 czerstwe bułki
  • 200 g natki pietruszki
  • 50 g wątróbki
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej zamocz całego kurczaka w solance i schowaj drób do lodówki.
  2. Wątróbkę pokrój w drobną kostkę, posiekaj natkę, bułki namocz w mleku. Następnie żółtka z masłem utrzyj na puszystą masę.
  3. Połącz ze sobą rozgniecione bułki oraz pozostałe składniki. Dopraw pieprzem, solą oraz odrobiną gałki, na koniec dodaj ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszaj.
  4. Wcześniej wyjętego z lodówki kurczaka nadziej farszem, a następnie natrzyj klarowanym masłem i podlej 100 ml bulionu.
  5. Piecz drób przez około 60-90 min w temperaturze 180°C, często podlewając wytapiającym się sosem.
  6. Pod koniec możesz zapiec kurczaka z kwaśną śmietaną. Podawaj z ziemniakami i marchewką.