Składniki:
- 1 kurczak o wadze 600–800 g
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 ml bulionu
- 2 l wody
- 200 g soli
- 2 łyżki masła
- 2 jaja
- 2 czerstwe bułki
- 200 g natki pietruszki
- 50 g wątróbki
- Gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej zamocz całego kurczaka w solance i schowaj drób do lodówki.
- Wątróbkę pokrój w drobną kostkę, posiekaj natkę, bułki namocz w mleku. Następnie żółtka z masłem utrzyj na puszystą masę.
- Połącz ze sobą rozgniecione bułki oraz pozostałe składniki. Dopraw pieprzem, solą oraz odrobiną gałki, na koniec dodaj ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszaj.
- Wcześniej wyjętego z lodówki kurczaka nadziej farszem, a następnie natrzyj klarowanym masłem i podlej 100 ml bulionu.
- Piecz drób przez około 60-90 min w temperaturze 180°C, często podlewając wytapiającym się sosem.
- Pod koniec możesz zapiec kurczaka z kwaśną śmietaną. Podawaj z ziemniakami i marchewką.