
Połączenie czekolady i bakalii idealnie wpisuje się w romantyczny klimat. Czekolada pobudza zmysły, orzechy natomiast za sprawą znaczącej ilości magnezu, pomagają odprężyć się i zmniejszyć stres spowodowany pierwszą randką.
Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g cukru
- 100 g orzechów włoskich Bakalland
- 100 g migdałów Bakalland
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 150 ml oleju
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka aromatu wanilinowego
Sposób przygotowania:
- W pierwszej misce mieszamy: mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz kakao. Do drugiej miski wlewamy olej, dodajemy cukier oraz jajka i miksujemy na wolnych obrotach do momentu powstania gładkiej masy.
- Następnie, porcjami dosypujemy mieszankę mąki i kakao oraz miksujemy by składniki się połączyły. Na sam koniec dodajemy lekko posiekane orzechy i migdały oraz aromat waniliowy. Delikatnie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do prostokątnej formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie jest surowe.
- Do dekoracji proponujemy soczystą truskawkę. Smacznego!