Zupa – krem po królewsku

Jeśli zupa i buraki to musi być barszcz? Niekoniecznie. Możemy pokusić się o lekką ekstrawagancję i przygotować krem z buraków.

Zupa krem z buraków
Zupa krem z buraków

Krem zyska intensywny smak, jeśli pokrojone w kostkę buraki przesmażymy. Warto podać go w eleganckiej filiżance lub miseczce i udekorować odrobiną śmietany. Będzie wykwintnie!

Zupa krem z buraków:

Składniki:

  • 400 g buraków
  • 2 sztuki Rosół z kury Knorr ­
  • 150 g ziemniaków
  • 100 ml śmietany 36% ­
  • łyżka masła
  • łyżka majeranku suszonego
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Buraki oraz ziemniaki pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na maśle.
  2. Żeby uzyskać aromatyczny bulion o bogatym smaku, warzywa zalej litrem wody i dopraw kostkami Knorr. Następnie całość zagotuj. Warzywa gotuj do miękkości i zmiksuj na gładki krem.
  3. Śmietanę ubij na sztywno. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj odrobiną śmietany.

Smacznego!