Naszła Cię ochota na budyń, a nie masz go w domu? A może, po prostu chciałbyś poznać zdrowszą wersje tego deseru. Dobrze trafiłeś. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów, na ten klasyczny budyń, czy np. z kaszy jaglanej. My przedstawiamy budyń z ryżu białego. To niesamowicie zdrowa alternatywa klasycznego budyniu. Ponadto, ryż jest składnikiem łatwo dostępnym, i zapewne wielu z nas ma go w kuchennej szafce. Do jego przygotowania potrzebujemy, oczywiście wcześniej wspomniany ryż ( najlepiej ten nie z torebki), masło, jajka , mleko. W skrócie – składniki, które mamy pod ręką. Smakiem budyniu możemy swobodnie manipulować. Przepis przedstawia go w wersji cynamonowej z jabłkiem. Oczywiście, możemy zamienić te dodatki np. na kakao, czy wanilię lub inne sezonowe owoce.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu białego
- 3 szklanki mleka
- sól
- 3 dag masła
- 2 jaja
- 0,5 szklanki cukru
- 4 duże winne jabłka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 10 dag rodzynków
- masło i tarta bułka do formy
- syrop owocowy lub śmietana do polania
Budyń z ryżu – sposób przygotowania:
- Ryż z dodatkiem mleka, masła i szczyptą soli gotować ok. 15 min w szybkowarze.
- Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać cukier waniliowy, rodzynki, wymieszać z ryżem i z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami.
- Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą.
- Formę budyniową wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką, napełnić masą, przykryć, wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1-2 szklanki wody.
- Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12-15 minut od momentu „zagotowania”.
- Następnie szybkowar otworzyć, okroić nożem formę budyniową, masę wyłożyć na okrągły półmisek i polać syropem owocowym lub śmietaną.