Burger z kolendrą, chutneyem i śliwkami!

Co powiecie na przed-majówkowego burgera! Wygląda smakowicie a jak smakuje!

burgero
Burger z kawałkami śliwek kalifornijskich, kolendrą i chutneyem!

Składniki:

  • 60 dkg mięsa wołowego mielonego
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • liście sałaty rzymskiej
  • 4 bułki hamburgerowe

Chutney:

  • 15 dkg śliwek kalifornijskich
  • 20 dkg moreli, świeżych
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1.5 cm.
  2. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie i morele, ocet winny, sól. Zmiejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 minut.
    Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 minutach całość odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Dobrze rozgrzewamy grilla, jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.

Czas przygotowania:
60 minut (4 porcje)