Domowe „mleko” orzechowe

Coraz częściej na sklepowych półkach możemy zauważyć szeroki wybór mleka roślinnego. Mało kto jednak wie, że samodzielne wytworzenie takiego napoju jest prostsze niż się wydaje.

Domowe „mleko” orzechowe

Wiecie, jak to jest, kiedy naprawdę bardzo potrzebujecie roślinnego napoju do jakiegoś przepisu albo po prostu do zalania płatków śniadaniowych, a akurat nie macie go pod ręką? Istnieje prosty sposób, aby zrobić „mleko” orzechowe dosłownie w kilka chwil!

Porcja na na ok. 500 ml „mleka” orzechowego.

Składniki:

  • ½ szklanki orzechów nerkowca lub 2 łyżki dowolnego masła orzechowego
  • 450 ml filtrowanej wody
  • odrobina soli i ewentualnie cukru

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy nerkowca lub dowolne masło orzechowe przełóż do naczynia blendera kielichowego i zalej wodą. Blenduj na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż orzechy lub masło orzechowe połączą się z wodą.
  2. Na koniec „mleko” dopraw solą i ewentualnie cukrem, tak żeby ci smakowało. Gotowe!

Tak przygotowanego „mleka” nie musisz przelewać przez sito, bo nerkowce dość dobrze łączą się z wodą, jeśli jednak chcesz, możesz przelać gotowe „mleko” przez cienką gazę. Pamiętaj, że takie domowe „mleko” nie może na dłuższą metę zastępować typowego napoju roślinnego z kartonu, który jest fortyfikowany wapniem oraz witaminą D i stanowi ich dobre źródło.

Przepis pochodzi z książki Eryka Wałkowicza Roślinny comfort food dla każdego.

Domowe „mleko” orzechowe