Wiecie, jak to jest, kiedy naprawdę bardzo potrzebujecie roślinnego napoju do jakiegoś przepisu albo po prostu do zalania płatków śniadaniowych, a akurat nie macie go pod ręką? Istnieje prosty sposób, aby zrobić „mleko” orzechowe dosłownie w kilka chwil!
Porcja na na ok. 500 ml „mleka” orzechowego.
Składniki:
- ½ szklanki orzechów nerkowca lub 2 łyżki dowolnego masła orzechowego
- 450 ml filtrowanej wody
- odrobina soli i ewentualnie cukru
Sposób przygotowania:
- Orzechy nerkowca lub dowolne masło orzechowe przełóż do naczynia blendera kielichowego i zalej wodą. Blenduj na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż orzechy lub masło orzechowe połączą się z wodą.
- Na koniec „mleko” dopraw solą i ewentualnie cukrem, tak żeby ci smakowało. Gotowe!
Tak przygotowanego „mleka” nie musisz przelewać przez sito, bo nerkowce dość dobrze łączą się z wodą, jeśli jednak chcesz, możesz przelać gotowe „mleko” przez cienką gazę. Pamiętaj, że takie domowe „mleko” nie może na dłuższą metę zastępować typowego napoju roślinnego z kartonu, który jest fortyfikowany wapniem oraz witaminą D i stanowi ich dobre źródło.
Przepis pochodzi z książki Eryka Wałkowicza Roślinny comfort food dla każdego.