Wybierzcie się do sklepu oraz zróbcie niezbędne zaopatrzenie, aby odpowiednio uczcić papryczkę – królową ostrości. Świeża, suszona bądź w proszku? Papryczka nada charakteru potrawom bez względu na formę. Jeśli byliście w tym magicznym kraju, z pewnością mieliście okazję wielokrotnie próbować potraw, które niejednego smakosza przyprawią o zawrót głowy. Nie chodzi bynajmniej o bogactwo aromatów, ale o ostrość, którą dania zawdzięczają papryczkom chili, a konkretniej hojności Meksykanów w dodawaniu jej do poszczególnych posiłków. Aby doświadczyć smaku Meksyku, skorzystajcie z propozycji szefa kuchni Knorr, który poleca przepis na chili con carne z nachosami.
Chilli con carne z nachosami
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 opakowanie Fix Chili con carne Knorr
- 120 g czerwonej fasolki z puszki
- 100 g kukurydzy z puszki
- 1 cebula
- 100 g sera żółtego
- 1 opakowanie chipsów nachos
- 2 łyżki oleju
- 300 ml wody
Sposób przygotowania:
- Pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na patelni cebulę. Potem wrzuć mięso i smaż wszystko, od czasu do czasu mieszając.
- Odcedź kukurydzę oraz fasolę i opłucz je w wodzie. Dodaj do mięsa.
- Fix Chili con carne Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej całość na patelnie. Starannie wymieszaj wszystkie składniki i gotuj przez 5 minut.
- Gotowe danie rozdziel do misek. Na wierzch każdej powbijaj po kilka chipsów nachos. Chili con carne podawaj posypane startym serem.