Chilli con carne z nachosami

Papryczki chili kojarzymy z ostrym, rozgrzewającym smakiem, który wyczuwalny jest szczególnie w kuchni meksykańskiej, indyjskiej albo dalekowschodniej. Nawet z tradycyjnej potrawy z pomocą pikantnej papryczki przygotujecie danie z egzotycznym akcentem!


Wybierzcie się do sklepu oraz zróbcie niezbędne zaopatrzenie, aby odpowiednio uczcić papryczkę – królową ostrości. Świeża, suszona bądź w proszku? Papryczka nada charakteru potrawom bez względu na formę. Jeśli byliście w tym magicznym kraju, z pewnością mieliście okazję wielokrotnie próbować potraw, które niejednego smakosza przyprawią o zawrót głowy. Nie chodzi bynajmniej o bogactwo aromatów, ale o ostrość, którą dania zawdzięczają papryczkom chili, a konkretniej hojności Meksykanów w dodawaniu jej do poszczególnych posiłków. Aby doświadczyć smaku Meksyku, skorzystajcie z propozycji szefa kuchni Knorr, który poleca przepis na chili con carne z nachosami.

Chilli con carne z nachosami

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 opakowanie Fix Chili con carne Knorr
  • 120 g czerwonej fasolki z puszki
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 1 cebula
  • 100 g sera żółtego
  • 1 opakowanie chipsów nachos
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml wody

    Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na patelni cebulę. Potem wrzuć mięso i smaż wszystko, od czasu do czasu mieszając.
  2. Odcedź kukurydzę oraz fasolę i opłucz je w wodzie. Dodaj do mięsa.
  3. Fix Chili con carne Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej całość na patelnie. Starannie wymieszaj wszystkie składniki i gotuj przez 5 minut.
  4. Gotowe danie rozdziel do misek. Na wierzch każdej powbijaj po kilka chipsów nachos. Chili con carne podawaj posypane startym serem.