Gdy nadchodzą upalne dni, apetyt na ciężkie i tłuste potrawy znacznie spada. Zaczynami mieć ochotę na coś bardziej lekkostrawnego, czy świeżego. Poza tym, to sezon, który obfituje w różorodności owoców, dostępnych na półkach ale też i na lokalnych straganach. Warto to wykorzystać. Smoothie bowl to nic innego jak świeża, pełna owoców przekąska.
Przekąska z Instagrama
To istna bomba witaminowa. Oprócz swych właściwości czysto dietetycznych, nie zwiedzie też i naszych doznań estetycznych. Smoothie bowl swoją popularność zyskał również dzięki swej ,,Instagramowej urodzie”. Śmiało możemy go dekorować swoimi ulubionymi owocami i dodatkami, a one zawsze wyglądają pięknie, kolorowo i świeżo! Tym razem przedstawiamy dość niecodzienny sposób na jego wykonanie. To danie to istny szał owocowy. Z połówki ananasa stworzymy biodegradowalną miskę!
Składniki
- 2 duże ananasy (może być więcej w zależności od liczby osób)
- 250 g mleka migdałowego
- 10 g nasion chia
- 2 banany
- 1 świeże mango
- Garść borówek amerykańskich
- 1 kiwi
Tropikalne smoothie bowl – sposób przygotowania
- Nasiona chia dodaj do mleka migdałowego i odstaw na ok. 30 minut.
- Ananasy przekrój na pół i wydrąż z nich środki.
- W mikserze zmiksuj banany, mango, wydrążonego ananasa.
- Dodaj zmiksowane owoce do mleka kokosowego i całość dokładnie wymieszaj.
- Gotowy koktajl wyłóż do połówek ananasów. Wspólnie udekorujcie gotowe koktajle.
Sprawdź również: Przepis na zielone i żółte Smoothie Bowl