Wyśmienite jogurtowe lody z truskawkowym musem i borówkami

Wiele z nas nie wyobraża sobie życia bez słodkich przyjemności. Część z nich nie jest jednak zdrowa i dla własnego dobra musimy z nich rezygnować. Na szczęście jest na to sposób! Jogurtowe lody przywołają wspomnienie o ciepłym lecie, a przy okazji zaspokoją kubki smakowe w naturalny sposób.

jogurtowe lody na patyku
Wyśmienite jogurtowe lody z truskawkowym musem i borówkami

Jogurtowe lody na patyku z truskawkowym musem i borówkami są zdrową propozycją dla osób, które uwielbiają słodkości. Dzięki naturalnemu składowi będą mogli po nie sięgnąć nie tylko dorośli, ale również dzieci, które jak wiadomo – często mogłyby jeść słodycze o każdej porze dnia i nocy. Lody z borówkami będą też sentymentalnym wspomnieniem lata, za którym nie trudno jest tęsknić podczas jesiennej, ponurej pogody.

Jogurtowe lody na patyku z musem i borówkami

Składniki:

  • 200 gramów jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu
  • 100 gramów musu Red Bee Holle (jabłko – truskawka)
  • 15 borówek

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt grecki i miód dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 15 minut do schłodzenia.
  2. W tym czasie do przygotowanych foremek włóż borówki.
  3. Aby uzyskać dwukolorowe lody, schłodzony jogurt i mus delikatnie, naprzemiennie wlewaj do foremek – raz mus, raz jogurt.
  4. Przygotowane w foremkach lody wstaw do zamrażalnika na ok 5 – 6 godzin.

Porada: Przed podaniem lodów, możesz je umieścić na chwile w kubku z ciepłą wodą, dzięki czemu łatwiej ściągniesz z nich foremki.

Borówka amerykańska posiada wiele wartościowych właściwości, dzięki którym można ją polecić wielu osobom. Przeprowadzono wiele badań, które udowodniły, że ten słodki owoc poprawia pamięć, zmniejsza ryzyko nadciśnienia, zapobiega nowotworom, a także wspiera pracę oczu. Jak wybrać najlepsze borówki? Te świeże powinny być intensywnie niebieskie pokryte białawym, kredowym nalotem woskowym. Oczywiście tak jak w przypadku wszystkich owoców i warzyw, przed zakupem należy sprawdzić czy nie są spleśniałe lub zgniłe. Aby nie uległy zepsuciu należy je przechowywać w lodówce nie dłużej niż siedem dni.