Chłodnik litewski

Chłodnik to idealna opcja dla wszystkich, którzy nawet podczas największych upałów nie chcą rezygnować z zup. Gdy o nim myślimy, najczęściej przed oczyma pojawia się zupa z botwinki.

chłodnik litewski
Chłodnik litewski

Intensywnie różowy chłodnik litewski to potrawa kuchni polskiej oraz litewskiej. Świetnie sprawdzi się podczas upałów, bowiem podawana jest na zimno. Stanowi wizytówkę letniego menu, ponieważ świeża botwinka dostępna jest przez krótki okres, właśnie na przełomie wiosny i lata. W zupie nie powinno zabraknąć solidnej porcji zieleniny, zwłaszcza szczypiorku i koperku. To, o czym nie należy zapominać, to ugotowane na twardo jajko, które stanowi perfekcyjnie ukoronowanie talerza z chłodnikiem. Polecamy sprawdzić nasz przepis – dużo łatwiej będzie stawiać pierwsze kroki w świecie zup serwowanych na zimno.

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4

Składniki na chłodnik litewski:

  • 200 g posiekanej botwiny
  • zielony ogórek
  • 1 Bulionetka wołowa Knorr
  • pęczek rzodkiewki
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 300 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkim garnku zagotuj wodę. Następnie dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut do miękkości warzyw.
  2. Dodaj bulionetkę wołową. Całość rozmieszaj i zagotuj. Potem odstaw wywar na bok do wystygnięcia.
  3. Ogórka i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, później połącz zimny wywar ze startymi warzywami oraz jogurtem.
  4. Gotowy chłodnik dopraw pieprzem, a następnie odstaw na około godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jajka na twardo. Zupę serwuj na zimno, z jajkami przekrojonymi na pół.