Domowa granola z mlekiem waniliowym

Domowa granola to sposób na szybkie, pożywne śniadanie, które można dowolnie urozmaicać.

Domowa granola z mlekiem waniliowym

Składniki:

  • miód 3 łyżki
  • płatki owsiane 5 łyżek
  • otręby żytnie 2 łyżki
  • rodzynki 1 łyżka
  • ziarno sezamu 1 łyżka
  • jagody goji 1 łyżka
  • suszona żurawina 1 łyżka
  • płatki migdałowe 2 łyżki
  • orzechy włoskie krojone 1 garść
  • mleko waniliowe
  • świeże owoce do dekoracji, np. maliny, borówki

Sposób przygotowania

  1. Miód rozgrzać na patelni. Gdy zacznie się delikatnie karmelizować, dodać pozostałe składniki.
  2. Całość dokładnie połączyć i chwilę podsmażać.
  3. Następnie mieszankę równomiernie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wystudzić.
  4. Tak przygotowaną granolę pokruszyć, wyporcjować do miseczek i zalać mlekiem waniliowym (ciepłym lub zimnym – w zależności od preferencji).
  5. Udekorować świeżymi owocami.