Składniki:
- miód 3 łyżki
- płatki owsiane 5 łyżek
- otręby żytnie 2 łyżki
- rodzynki 1 łyżka
- ziarno sezamu 1 łyżka
- jagody goji 1 łyżka
- suszona żurawina 1 łyżka
- płatki migdałowe 2 łyżki
- orzechy włoskie krojone 1 garść
- mleko waniliowe
- świeże owoce do dekoracji, np. maliny, borówki
Sposób przygotowania
- Miód rozgrzać na patelni. Gdy zacznie się delikatnie karmelizować, dodać pozostałe składniki.
- Całość dokładnie połączyć i chwilę podsmażać.
- Następnie mieszankę równomiernie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wystudzić.
- Tak przygotowaną granolę pokruszyć, wyporcjować do miseczek i zalać mlekiem waniliowym (ciepłym lub zimnym – w zależności od preferencji).
- Udekorować świeżymi owocami.