Chrupiące placuszki z kaszy gryczanej z dynią

Sezon na dynię w pełni, warto więc wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów i urozmaicić menu w aromatyczne, pomysłowe dania, które zarówno dorośli i dzieci będą zajadać ze smakiem.

Chrupiące placuszki z kaszy gryczanej z dynią

Poniższy przepis na placuszki jest bardzo uniwersalny i świetnie nadaje się zarówno dla dużych i małych smakoszy. Placuszki świetnie smakują okraszone jogurtem, są super pomysłem na obiad lub podwieczorek. W wersji dla dorosłych wystarczy dodać do nich sól oraz serwować z bardziej doprawionym sosem np. czosnkowym czy ziołowym.

Składniki:

  • 5 czubatych łyżek ugotowanej kaszy gryczanej (ok pół torebki)
  • 1 jajko
  • 1 gruby plaster dyni pokrojony w kosteczkę
  • 4 łyżki kaszki Holle z dynią, kukurydzą i ryżem
  • ½ ząbka czosnku
  • Szczypta majeranku
  • Olej kokosowy do delikatnego podsmażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować kaszę gryczaną, nieco ostudzić. Obrany i oczyszczony gruby plaster dyni pokroić w drobną kosteczkę, gotować ok 10 – 15 minut i odcedzić.
  2. Tak przygotowana dynię umieścić w misce wraz ugotowana kaszą. Dodać jako, wyciśnięty czosnek przez praskę oraz kaszkę dyniowa, całość doprawić majerankiem i delikatnie wymieszać.
  3. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością oleju i delikatnie przyklepać formując placuszki. Smażyć na małym ogniu kilka minut do zarumienienia. Gotowe! Smacznego!

Porada

  1. Dynię i kaszę gotować w tym samym czasie, to znacznie przyspieszy przygotowanie dania.
  2. Placuszki w wersji dla dorosłych podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.