Cielęcina to wyjątkowo delikatne mięso cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy. Większość zwierząt zabijanych na cielęcinę to buhajki ras mlecznych, zatem nieprzydatne w produkcji mleka.
Składniki na 5 porcji:
- 1kg cielęciny (filet)
- 2 gałązki rozmarynu
- 100 g szparagów (poza sezonem mogą być ze słoika)
- 200 g pieczarek
- 1 marchewka
- 700 g przecieru pomidorowego Valfrutta
- 100 ml białego wina
- 1 ząbek czosnku
- szafran do smaku
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cielęcinę pokrój w medialony i natrzyj ją świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem. Podsmaż ją na oliwie z oliwek wraz z posiekanym czosnkiem.
- Następnie dorzuć pokrojoną w kostki marchew i pieczarki. Po chwili dolej wino i pozwól mu odparować. Szafran rozpuść w małej ilości wody i dodaj go wraz z przecierem pomidorowym.
- Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 20 minut.
- Na koniec dodaj przepołowione wzdłuż szparagi i gotuj jeszcze następne 3 minuty. Potrawę podawaj udekorowaną szparagami i pieprzem. Gotuj ok. 10 minut, a następnie dodaj groszek i fasolę.
- Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia.