Składniki:
- 3 kg szynki wieprzowej
- 3 łyżeczki Przyprawy szlachetnej do wieprzowiny Knorr
- 1 łyżka goździków
- 50 g miodu
- ¼ l soku pomarańczowego
- 100 ml brandy
- 100 ml oliwy
Sposób przygotowania:
- Szynkę umyj i osusz, następnie za pomocą cienkiego noża lub szpikulca gęsto ponakłuwaj całą górną powierzchnię mięsa.
- Natrzyj mięso Przyprawą Knorr, by nadać mu głęboki smak, a w powstałe szczelinki powbijaj całe goździki.
- Mięso obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Sok podgrzej i wymieszaj z miodem oraz brandy.
- Następnie przełóż szynkę do brytfanki i polej przygotowanym sokiem z pomarańczy. Tak przyrządzone mięso wstaw do nagrzanego do 140°C piekarnika na około 3 godziny.
- Podczas pieczenia polewaj sokiem znajdującym się wokół mięsa. Szynkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.