Szynka w miodzie z goździkami

Jesień to czas, kiedy nasz organizm musi być przygotowany na coraz chłodniejsze dni. W tym okresie najczęściej sięgamy po sycące, rozgrzewające dania. Świetną bazą do ich przygotowania są wszelkiego rodzaju mięsa.

Szynka w miodzie z goździkami

Składniki:

  • 3 kg szynki wieprzowej
  • 3 łyżeczki Przyprawy szlachetnej do wieprzowiny Knorr
  • 1 łyżka goździków
  • 50 g miodu
  • ¼ l soku pomarańczowego
  • 100 ml brandy
  • 100 ml oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę umyj i osusz, następnie za pomocą cienkiego noża lub szpikulca gęsto ponakłuwaj całą górną powierzchnię mięsa.
  2. Natrzyj mięso Przyprawą Knorr, by nadać mu głęboki smak, a w powstałe szczelinki powbijaj całe goździki.
  3. Mięso obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Sok podgrzej i wymieszaj z miodem oraz brandy.
  4. Następnie przełóż szynkę do brytfanki i polej przygotowanym sokiem z pomarańczy. Tak przyrządzone mięso wstaw do nagrzanego do 140°C piekarnika na około 3 godziny.
  5. Podczas pieczenia polewaj sokiem znajdującym się wokół mięsa. Szynkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.