Ciesz się zdrowiem z chińską dietą 5 przemian!

Poszukując najlepszej diety i sposobu odżywiania dla naszego organizmu, warto poznać dietę pięciu przemian.

Dieta pięciu przemian
Ciesz się zdrowiem z chińską dietą 5 przemian! Foto. pixabay.com

Dieta pięciu przemian wywodzi się z chińskiej filozofii i opiera się na założeniu, że nasz sposób odżywiania powinien być powiązany z naturą i zmianami pór roku. Kuchnia ta podnosi witalność, dodaje energii i bardzo pozytywnie wpływa na zdrowie i cały organizm.

Na czym polega chińska dieta pięciu przemian?

Sama dieta wywodzi się z taoizmu. Jej głównym założeniem jest spożywanie produktów, które dostępne są sezonowo w danej szerokości geograficznej. Dzięki takiemu jadłospisowi, człowiek żyje zgodnie z harmonią natury, której jest częścią. Lato to okres kiedy jesteśmy najaktywniejsi. Jesień odpowiada za równowagę, zima to czas odpoczynku i spokoju. Wiosną natomiast wszystko w przyrodzie się odradza, podobnie jak nasz organizm budzi się do życia.

Najważniejsze w diecie pięciu przemian

Kluczem do zdrowia i równowagi organizmu jest wspieranie go poprzez świadomy wybór takich produktów, które w danej szerokości geograficznej są dostępne w sezonie. Odpowiedni dobór składników wspiera konkretne narządy w naszym organizmie, które o danej porze roku w szczególności są narażone na różne dolegliwości. Ten styl odżywiania pozytywnie wpływa na nasz organizm, wprowadza go w stan równowagi i harmonii, dzięki czemu jest zdrowszy. Kuchnia ta jest uznawana za dość prostą we wprowadzeniu do jadłospisu. Nie trzeba mieć wyjątkowych zdolności kulinarnych, czy być ekspertem kuchni Dalekiego Wschodu, aby gotować zgodnie z tą filozofią. Najważniejsze, aby świadomie dobierać składniki i przygotowywać w odpowiedniej kolejności. Dobrze mieć również odpowiednie narzędzie kuchenne jak dobry blender, który niesamowicie ułatwia i skraca czas przygotowywania posiłków. Szczególnie docenią to fani zup i kremów, które w diecie pięciu przemian są bardzo zalecane.

Zmiany pór roku, czyli zdrowie na talerzu

Wiosną powinien dominować smak kwaśny, który pozytywnie wpływa na żołądek i woreczek żółciowy. W tym okresie poleca się jeść kwaśne owoce, kiszonki, pomidory, nabiał, produkty z pszenicy, a do picia zieloną herbatę. Latem, w którym dominuje smak gorzki, powinno się jeść produkty wzmacniające serce i jelito cienkie. Jest to okres, w którym zdecydowanie jesteśmy najaktywniejsi w roku. Poleca się jedzenie produktów żytnich, kaszę gryczaną, dużo ziół, kiełki, pietruszkę, a do picia kawę i czarną herbatę. Późnym latem, w kuchni chińskiej dominuje smak słodki. W tym okresie poszczególne produkty regulują pracę żołądka i śledziony. Warto jeść jabłka i śliwki, morele czy brzoskwinie, gruszki, marchewkę, ziemniaki,  brokuły, kalarepę, paprykę słodką. Do tego grzyby, miód, jaja, ryż i kasze jaglaną.

Jesienią (smak ostry) kuchnia pięciu przemian wskazuje na wspieranie płuc i jelita grubego. W tym czasie starajmy się jeść jak najwięcej brązowego ryżu, czosnku, cebuli, roślin strączkowych, kalafiora, mięsa drobiowego, czy sporo ostrych przypraw. Zimą (smak słony) wspieramy wspieramy nerki i pęcherz. Dlatego jedzmy dużo ryb morskich (nie hodowlanych), wieprzowiny, serów pleśniowych, roślin strączkowych i pijmy dużo wody mineralnej.

Podsumowanie

W diecie pięciu przemian zaleca się, aby zdecydowanie unikać cukru, słodkiego mleka i tłuszczów zwierzęcych. Główną trudnością diety jest to, że trzeba nauczyć się odpowiedniej kolejności łączenia smaków (które następują po sobie), jednak jest to kwestia pewnej wprawy. Dieta oparta jest na naturalnych, nieprzetworzonych składnikach, dzięki czemu zdrowo gubi kilogramy i jest najlepszą alternatywą wszystkich popularnych diet odchudzających. Pozwala organizmowi na dojście do równowagi, uodparnia na choroby i różne dolegliwości.
Pamiętajmy, że zdrowie to sztuka. Warto wsłuchać się w swój organizm i jego potrzeby. Powodzenia!