Do ciasta tradycyjnie wybierano wiśnie, ale równie dobrze smakują połączenia z innymi owocami. Jagody, czereśnie, wiśnie czy śliwki idealnie sprawdzą się pod pierzynką z clafoutis. Nie bój się pestek, to właśnie one nadają potrawie niezwykły smak i aromat!
Składniki:
- 200 g twarożku kanapkowo – sernikowego
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 250 g jagód lub borówek amerykańskich
- masło do natłuszczenia foremek
Sposób przygotowania:
- 4 małe foremki do zapiekania lub jedną większą posmarować masłem.
2. Twarożek, mleko, jajka, cukier i mąkę zmiksować na gładką masę, wylać do foremek, na wierzchu ułożyć owoce.
3. Zapiekać ok 20 minut w 190 stopniach C.
4. Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem.
Smacznego !