Przepisy Kurta Schellera

Spotkanie z Kutrem Schellerem to niezwykła przygoda. Ciepło, żart i przede wszystkim niezapomniany smak, który pobudza każde zmysł. Redakcyjne koleżanki podejrzały wyjątkowego kucharza na warsztatach.

Przepisy Kurta Schellera
Przepisy Kurta Schellera

TABOULEH – sałatka z kaszy kus kus, naci pietruszki aromatyzowanej kminem rzymskim

Składniki:

  • 40 g kaszy kus kus
  • 1⁄2 drobno pokrojonej czerwonej cebuli
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 pokrojony w kostkę pomidor, bez nasion
  • 1⁄2 pokrojonego w kostkę świeżego ogórka
  • Kilka rzodkiewek
  • Sok z 1 cytryny
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 50 g posiekanej natki pietruszki
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kus kus wsyp do miski, zalej zimną wodą (ok. 1 cm ponad kaszą) i poczekaj, aż napęcznieje.
  2. Następnie kaszę wymieszaj z warzywami i posiekaną nacią.
  3. Całość dopraw kminem oraz solą i pieprzem oraz wymieszaj z oliwą.

Zupa z dyni z imbirem

Składniki:

  • 1 dynia (około 1,5 kg)
  • 500 ml wywaru warzywnego lub wody
  • Obrane pestki dyni
  • Olej z pestek dyni
  • 50 g masła
  • Szczypta cukru
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1 średniej wielkości pietruszka
  • 1⁄4 średniej wielkości selera
  • 1⁄4 średniej wielkości pora
  • Oliwa do smażenia
  • 2 ziarna kardamonu
  • Odrobina lawendy
  • 1 goździk
  • Odrobina świeżego imbiru
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Piecz dynię do momentu, aż będzie miękka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  2. Po wyjęciu, miękką dynię rozkrój, wyjmij pestki i obierz ze skóry.
  3. Miąższ umieść w garnku, dodaj wywaru lub wody i całość zagotuj a następnie zmiksuj na puree. Dodaj odrobinę masła i przyprawy.
  4. Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie pod koniec podlewając je odrobiną wody.
  5. Podsmażone warzywa przełóż do kokilek i zalej ciepłym kremem.
  6. Całość posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami.

kurt_2

Żeberka jagnięce w sosie z tymianku z ziemniakami

Składniki:

  • 1-2 żeberka jagnięce (400 g)
  • 1 mała drobno pokrojona cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Oliwa
  • Zioła (tymianek, bazylia, oregano, szałwia)
  • 30 g bułki tartej
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka przypraw solą i pieprzem. Obsmaż na rozgrzanej oliwie z obu stron.
  2. Następnie umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni i piecz przez 12 minut.
  3. Po 8 minutach żeberka posmaruj musztardą. W międzyczasie na maśle podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Po chwili dodaj zioła, sól, pieprz i bułkę tartą.
  5. Przygotowaną pastą posmaruj jagnięcinę i wstaw ponownie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni.
  6. Piecz maksymalnie 3-5 minut. Żeberka można piec w temperaturze 90 stopni przez 1 godzinę.

kurt_fi3RATATOUILLE

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 1⁄2 bakłażana
  • 1 papryka kolorowa
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • Oliwa
  • 1⁄2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa pokrój w równą kostkę. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek.
  2. Po chwili dodaj paprykę, cukinię i bakłażana, a następnie pomidora i pastę pomidorową.
  3. Przypraw do smaku ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i kminem rzymskim.
  4. Gotuj do chwili, aż warzywa będą miękkie.

Ziemniaki

Oczyszczone i umyte ziemniaki pokrój w ćwiartki. Ugotuj je, a następnie zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni na złoty kolor.

kurt_f7Gruszki w czerwonym winie z ricottą

Składniki:

  • 2 duże i twarde gruszki
  • 300 ml czerwonego wina
  • woda
  • 2 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 1 laska cynamonu
  • 100 g cukru
  • 3 jajka, żółtko
  • Ricotta
  • Cukier waniliowy, odrobina

Sposób przygotowania:

  1. Obrane w całości gruszki wrzuć do rondla z czerwonym winem.
  2. Dodaj goździki, liść laurowy i cynamon. Gotuj do momentu, aż gruszki będą miękkie.
  3. Teraz przygotuj sos: żółtka jaj ubij na pianę dolewając odrobinę czerwonego wina, w którym gotowały się gruszki. Powstałym sosem polej gruszki.
  4. Ricottę wymieszaj z cukrem waniliowym.
  5. Gruszki postaw na pierzynie z ricotty i polej sosem.