Wystawne bankiety oraz spotkania przy doskonałym, włoskim jedzeniu i winie są nieodłącznym elementem Festiwalu, uważanego za jeden z najbardziej popularnych i znaczących w świecie kina. O czasie spędzonym we wspaniałym mieście na wodzie opowie Leonardo Masi – rodowity Wenecjanin, ekspert marki Malma z Kuchni Dantego.
Składniki:
– 200 g makaronu Malma Conchiglie Rigate
– 1 pierś z kurczaka
– Pół słoika suszonych pomidorów w oleju
– Pół opakowania młodego szpinaku
– 3 łyżki kremu balsamicznego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– Listki bazylii
– Sól, pieprz
– Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Kurczaka kroimy w małą kostkę i przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy go solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory, krem balsamiczny oraz ugotowany makaron. Całość mieszamy.
Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i młody szpinak, mieszamy całość i podajemy.