
Składniki na kakaowy spód:
- 20g kakao Decomorreno
- 250g herbatników kakaowych
- 150g roztopionego masła
Składniki na biały krem:
- 250g mascarpone
- 200g serka kremowego
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na krem czekoladowy:
- 35g kakao Decomorreno
- 1 sztuka budyniu czekoladowego
- 80g skrobi ziemniaczanej
- 80g cukru
- 750ml mleka
Składniki na śmietankowy wierzch:
- 500ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 150g czekoladowych łezek
Sposób przygotowania:
- Herbatniki zblenduj na drobny proszek, dodaj 20g kakao oraz rozpuszczone masło.
- Wymieszaj, powstałe ciasto przełóż do formy. Dociskając wierzch wyrównaj powierzchnię.
- Włóż do lodówki na 15 minut.
- W tym czasie ugotuj budyń, wymieszaj skrobie, cukier oraz kakao. Dodaj 200 ml mleka i wymieszaj.
- Pozostałą część mleka podgrzewaj, gdy zacznie się gotować dolej rozmieszane składniki i energicznie mieszaj. Zdejmij z kuchenki gdy zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
- Następnie ubij serek kremowy z mascarpone oraz z cukrem pudrem. Wyłóż krem na spód czekoladowy. Włóż formę do lodówki.
- Gdy budyń wystygnie, wyłóż go równą warstwą na krem z mascarpone.
- Na wierzch ubij śmietankę z cukrem pudrem. Posyp ostatnią warstwę czekoladowymi łezkami lub posiekaną czekoladą.