Czekoladowa lasagne

To prawdziwy rarytas dla każdego konesera czekoladowych smaków. Oryginalna forma podania oraz wyjątkowy smak łączący puszysty delikatny krem z aromatyczną czekoladą jest gwarancją satysfakcji i sięgnięcia po kolejną porcję!

Czekoladowa lasagne

Składniki na kakaowy spód:

  • 20g kakao Decomorreno
  • 250g herbatników kakaowych
  • 150g roztopionego masła

Składniki na biały krem:

  • 250g mascarpone
  • 200g serka kremowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na krem czekoladowy:

  • 35g kakao Decomorreno
  • 1 sztuka budyniu czekoladowego
  • 80g skrobi ziemniaczanej
  • 80g cukru
  • 750ml mleka

Składniki na śmietankowy wierzch:

  • 500ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150g czekoladowych łezek

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki zblenduj na drobny proszek, dodaj 20g kakao oraz rozpuszczone masło.
  2. Wymieszaj, powstałe ciasto przełóż do formy. Dociskając wierzch wyrównaj powierzchnię.
  3. Włóż do lodówki na 15 minut.
  4. W tym czasie ugotuj budyń, wymieszaj skrobie, cukier oraz kakao. Dodaj 200 ml mleka i wymieszaj.
  5. Pozostałą część mleka podgrzewaj, gdy zacznie się gotować dolej rozmieszane składniki i energicznie mieszaj. Zdejmij z kuchenki gdy zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
  6. Następnie ubij serek kremowy z mascarpone oraz z cukrem pudrem. Wyłóż krem na  spód czekoladowy. Włóż formę do lodówki.
  7. Gdy budyń wystygnie, wyłóż go równą warstwą na krem z mascarpone.
  8. Na wierzch ubij śmietankę z cukrem pudrem. Posyp ostatnią warstwę czekoladowymi łezkami lub posiekaną czekoladą.