Polędwica wołowa z octem balsamicznym to proste, pyszne, lekkie i pełnowartościowe danie inspirowane włoską kuchnią. Przepysznie smakuje podana zarówno ze szparagami gotowanymi na parze jak i rukolą.
Składniki (4-6 porcji):
- 700 g polędwicy wołowej
- 200 ml octu balsamicznego Ponti
- 150 ml wody
- mąka do obtaczania
- 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- 4 łyżki masła
- rukola lub szparagi
- 1 kg młodych ziemniaków
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, otaczamy w mące.
2. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10–15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu. Na koniec dodajemy masło.
3. W międzyczasie ziemniaki obgotowujemy przez 5–6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200°C
(ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki).
4. Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i szparagami lub rukolą.