Polędwica wołowa z octem balsamicznym – przepis

Polędwica wołowa - to rodzaj najcenniejszego pod względem odżywczym, rodzaj mięsa.Jest to tylna część tylnej ćwiartki tuszy wołowej. Najczęściej wykorzystywana do steków. 100 gram mięsa daje 117,00 kcal.

poledwica z octem balsamicznym

Polędwica wołowa z octem balsamicznym to proste, pyszne, lekkie i pełnowartościowe danie inspirowane włoską kuchnią. Przepysznie smakuje podana zarówno ze szparagami gotowanymi na parze jak i rukolą.

Składniki (4-6 porcji):

  •  700 g polędwicy wołowej
  •  200 ml octu balsamicznego Ponti
  •  150 ml wody
  •  mąka do obtaczania
  •  8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  •  4 łyżki masła
  •  rukola lub szparagi
  •  1 kg młodych ziemniaków
  •  świeży tymianek
  •  sól
  •  pieprz

Sposób przygotowania:

1. Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, otaczamy w mące.

2. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10–15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu. Na koniec dodajemy masło.

3. W międzyczasie ziemniaki obgotowujemy przez 5–6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200°C
(ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki).

4. Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i szparagami lub rukolą.