Sposób na idealne popołudnie – deser i mrożona herbata! W tym wypadku idealnym towarzyszem napoju będzie czekoladowa pianka z owocami!
Składniki:
- białka – 4 sztuki
- cukier – 0,5 szklanki
- Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
- biała czekolada – 50 gramów
- gorzka czekolada – 50 gramów
- żelatyna – 6 łyżeczek
- sok z cytryny – 1 łyżka
- maliny i borówki – 250 gramów
Sposób przygotowania:
1. Do dwóch miseczek wsyp po 3 łyżeczki żelatyny. Każdą zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw, by napęczniała.
2. Kostkę do pieczenia (może być np. Kasia) podziel na dwie części. W dwóch rondelkach rozpuść margarynę, dodając do każdego inną czekoladę i porcję żelatyny, wymieszaj.
3. Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę soku z cytryny.
4. Pianę podziel na dwie części. Każdą z części wymieszaj delikatnie z jedną masą czekoladową.
5. Formę keksową 10×24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciemną masę czekoladową i wyłóż połowę owoców.
6. Na owoce wyłóż jasną masę czekoladową i resztę owoców. Całość odstaw do lodówki na kilka godzin.