
Składniki:
- pokruszone herbatniki – 1 szklanka
- kostka do pieczenia Kasia – 60 gramów
- cukier – 1 łyżka
- woda – 1 łyżka
- kakao – 1 łyżka
- twaróg sernikowy – 500 gramów
- kostka do pieczenia Kasia – 50 gramów
- cukier – 100 gramów
- cukier wanilinowy – 1 łyżka
- czekolada deserowa lub mleczna – 1 sztuka
- mąka ziemniaczana – 25 gramów
- jajko – 1 sztuka
- śmietanka 36% – 100 mililitrów
- maliny – 150 gramów
Sposób przygotowania:
- Kasię podgrzej w rondelku razem z wodą, cukrem i kakao. Wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Dno foremek do muffinek posmaruj Kasią i wyłóż małymi kółeczkami z papieru do pieczenia.
- Masę herbatnikową wyłóż na dno foremek i lekko ugnieć łyżeczką. Piekarnik nagrzej do 200°C.
- Miękką Kasię utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkiem i twarogiem. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
- Do masy serowej dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i jeszcze raz wymieszaj.
- Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód. Formę wstaw do większej formy w piecu i piecz 10 minut. Następnie otwórz piekarnik. Do dużej formy w piekarniku wlej szklankę wody i zmniejsz temperaturę w piecu na 150°C i piecz jeszcze 20 minut. Lekko przestudź.
- Brzegi serniczków oddziel od formy nożem i delikatnie je wyjmij z foremek. Ułóż na desce i odłóż na 2 godziny do lodówki. Śmietankę ubij na sztywno. Schłodzone serniczki udekoruj bitą śmietanką i malinami.