Dużym plusem karnawałowego menu, jest to, że potrawy nie wymagają dużego nakładu pracy, dzięki czemu zaoszczędzimy czas i będziemy mogli w szampańskiej atmosferze przygotować się do tego wyjątkowego, karnawałowego spotkania.
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g cukru pudru
- 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- 100 g migdałów Bakalland
- 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- gorzkie kakao do obtoczeniaCzekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej (w miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą), a następnie lekko studzimy. Masło kroimy w drobną kostkę, ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce letniej czekolady. Nie przestajemy miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do masy dodajemy żurawinę i całość odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Ze schłodzonej masy formujemy kulki: nabieramy masę łyżeczką i toczymy w dłoniach, a następnie obtaczamy w kakao, zmieszanym z posiekanymi migdałami i orzechami włoskimi. Gotowe odstawiamy ułożone na talerzu do lodówki.