Wegańska alternatywa dla masła – roślinna rewolucja!

Żywność pochodzenia roślinnego stają się coraz popularniejszym wyborem wśród polskich konsumentów. Nic więc dziwnego, że wciąż powstają nowe, wegańskie warianty produktów zwierzęcych.

Vioblock
Wegańska alternatywa dla masła – roślinna rewolucja!

Vioblock to zupełna nowość w świecie żywności roślinnej. Produkt marki Violife stanowi wegańską alternatywę dla masła. Przeznaczony jest jednak dla wszystkich, nie tylko dla osób ze specjalnie wyselekcjonowaną dietą. Vioblock może przypaść do gustu każdemu, gdyż jest produktem uniwersalnym, a przy okazji smacznym.

100% roślinny Vioblock

Wegańska alternatywa dla masła od firmy Violife zawiera aż 79% tłuszczu, a więc jest doskonała do gotowania, smażenia, pieczenia oraz smarowania. Jej kremowy smak wzbogaci każde danie, niezależnie czy będzie to świeży bochenek chleba, czy pieczony ziemniak, czy też słodki wypiek.
Produkt został wzbogacony o witaminy B1, B2, B6, B12 i kwas foliowy. Będzie doskonałym wyborem dla osób, które pozostają na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, ale także dla każdego, kto ceni pyszny, maślany smak.
Vioblock jest dostępny m.in.: w wybranych sklepach sieci Biedronka i Netto. Sugerowana cena detaliczna wynosi: 7,99 zł.

Vioblock
Wegańska alternatywa dla masła – roślinna rewolucja!

Violife Cocospread – kolejny nowy produkt w rodzinie Violife

Vioblock to nie jedyna nowość w ofercie marki specjalizującej się dotychczas w produkcji wegańskich serów. Firma zaprezentowała także Violife Cocospread – roślinną pastę do smarowania o smaku czekolady. Zawiera ona tylko jedną czwartą cukru, połowę tłuszczu i połowę kalorii w porównaniu do innych produktów tego typu. Jest idealna do deserów – ciast, tortów, naleśników, gofrów, a także tostów na słodko.
W Violife Cocospread nie znajdziemy alergenów, orzechów, oleju palmowego, konserwantów, cholesterolu i GMO. Pasta zawiera natomiast witaminę B12 – bardzo istotną podczas stosowania diety wegańskiej i wegetariańskiej.
Violife Cocospread jest dostępny m.in.: w sklepach Auchan i E.Leclerc. Sugerowana cena detaliczna wynosi: 12,99 zł.

Wegańska alternatywa dla masła – roślinna rewolucja!

Polacy pokochali żywność roślinną

Jak wynika z badań Upfield „Nawyki żywieniowe Polaków w czasie izolacji społecznej podczas epidemii koronawirusa 2020”, nasi rodacy coraz częściej decydują się na kupno produktów pochodzenia roślinnego. Ponad 30% badanych utrzymuje, że podczas pandemii nabywali oni więcej niż dotychczas żywności wegańskiej. Właśnie dlatego marka Violife wciąż poszerza swój roślinny asortyment, oferując konsumentom chociażby Vioblock, czyli nową alternatywę dla masła.

Wprowadzenie na polski rynek Vioblock, naszej pierwszej alternatywy dla masła, to bardzo ważny moment w rozwoju marki Violife. Nieustannie staramy się rozbudowywać ofertę produktów w kategorii alternatyw dla produktów nabiałowych. W 100% wegański Vioblock pozostaje wierny wartościom, które stoją u podstaw portfolio produktów Violife – jest stworzony z myślą o wszystkich, którzy dążą do tego, by ich dieta była bardziej roślinna, dla zdrowia, a także dla dobra planety. Produkty Violife są doskonałą, niezwykle smaczną alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego – zapewnia Anna Matusiak, Brand Manager Violife.

Przepis na pancakes z Vioblock

Vioblock
Wegańska alternatywa dla masła – roślinna rewolucja!

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 3

Składniki:

  • 50 g Violife Vioblock, roztopiony
  • 2 łyżki Violife Vioblock, do podania
  • 180 g mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka owsianego
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • ulubione owoce

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
  2. Powoli wlewaj mleko, wodę i roztopiony Vioblock i mieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
  3. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię grillową, posmaruj olejem kokosowym i za pomocą łyżki do zupy wlej na patelnię 1 łyżkę ciasta.
  4. Smaż przez 2 minuty z każdej strony, w połowie przewracając naleśnik na drugą stronę. Powtarzaj, aż całe ciasto zostanie zużyte.
  5. Podawaj wedle uznania z ulubionymi jagodami, odrobiną syropu klonowego i dodatkową porcją Vioblock, by uzyskać jeszcze smaczniejszy efekt.