Dłuuugie spaghetti – czyli para zakochanych psiaków

Jeżeli z łezką w oku wracamy do romantycznej bajkowej sceny przedstawiającej wspólne jedzenie spaghetti przez dwa urocze czworonogi, to na pewno zaliczaliśmy się w dzieciństwie do fanów jednej z najbardziej uroczych bajek lat 90.

klasyczne spagettiPrzygotowując pyszny obiad, możemy wykorzystać przepis na podobne danie, które pozwoli nam na choć przez moment przypomnieć sobie klimat cudownych bajek z naszego dzieciństwa. Wersję z klopsikami poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski:

Klasyczne ragout bolognese

Składniki:

  •     200 g makaronu tagliatelle lub farfalle
  •     500 g mielonej wołowiny
  •     1 łodyga selera naciowego
    1 mała cebula
  •     100 ml czerwonego wina
  •     400 g pomidorów pelatti z puszki
  •     1 opakowanie Naturalnie smaczne Knorr – Spaghetti Bolognese
  •     100 ml śmietany 18%
  •     80 ml oliwy z oliwek
  •     50 g parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron na sposób al dente.
  2. Podsmaż na rozgrzanej oliwie pokrojone w drobną kostkę cebulę i selera, i smaż do momentu aż warzywa zaczną delikatnie brązowieć. Następnie dodaj mięso mielone i smaż do chwili aż stanie się zupełnie suche. Dodaj czerwone wino i gotuj tak długo aż zacznie skwierczeć tłuszcz, a wino odparuje zupełnie.
  3. Dodaj pomidory z puszki oraz Naturalnie smaczne Knorr Spaghetti Bolognese, które nada potrawie doskonałego włoskiego smaku oraz wzmocni konsystencję gotowego sosu.
  4. Wszystko gotuj przez dwie minuty, a następnie dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie.
  5. Tak przygotowane ragout podawaj z makaronem i tartym parmezanem.