Przygotowując pyszny obiad, możemy wykorzystać przepis na podobne danie, które pozwoli nam na choć przez moment przypomnieć sobie klimat cudownych bajek z naszego dzieciństwa. Wersję z klopsikami poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski:
Klasyczne ragout bolognese
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle lub farfalle
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 łodyga selera naciowego
1 mała cebula - 100 ml czerwonego wina
- 400 g pomidorów pelatti z puszki
- 1 opakowanie Naturalnie smaczne Knorr – Spaghetti Bolognese
- 100 ml śmietany 18%
- 80 ml oliwy z oliwek
- 50 g parmezanu
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron na sposób al dente.
- Podsmaż na rozgrzanej oliwie pokrojone w drobną kostkę cebulę i selera, i smaż do momentu aż warzywa zaczną delikatnie brązowieć. Następnie dodaj mięso mielone i smaż do chwili aż stanie się zupełnie suche. Dodaj czerwone wino i gotuj tak długo aż zacznie skwierczeć tłuszcz, a wino odparuje zupełnie.
- Dodaj pomidory z puszki oraz Naturalnie smaczne Knorr Spaghetti Bolognese, które nada potrawie doskonałego włoskiego smaku oraz wzmocni konsystencję gotowego sosu.
- Wszystko gotuj przez dwie minuty, a następnie dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie.
- Tak przygotowane ragout podawaj z makaronem i tartym parmezanem.