Duszone grzyby
Pokrojone w małe kawałki, podsmażone na maśle, z dodatkiem zeszklonej cebuli, a przy tym odpowiednio doprawione. Niebo w gębie! Duszone grzyby stworzą proste i smacznie danie lub bazę bardziej skomplikowanej potrawy. Natomiast część jesiennych zbiorów warto zapasteryzować i stworzyć zapasy na nadchodzącą zimę.
Składniki
- 1,5 kg grzybów leśnych (prawdziwki, maślaki, koźlaki, kurki)
- kostka bulionu na włoszczyźnie
- duża cebula
- 1 liść laurowy
- łyżka tymianku (posiekanego, zmielonego)
- szczypta pieprzu czarnego
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oleju roślinnego do smażenia
- 200 ml śmietany 18%
Sposób przygotowania
- Grzyby umyj, osusz, przekrój na pół lub, jeśli są duże, na cztery części.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj posiekany czosnek i pokrojone grzyby.
- Wszystko razem smaż dłuższą chwilę, po czym grzyby podlej szklanką wody. Następnie dodaj liść laurowy, śmietanę, tymianek, pieprz i kostkę bulionu na włoszczyźnie. Dzięki temu grzyby będą idealnie doprawione.
- Wszystko razem gotuj pod przykryciem około 10 minut.
Zbieranie grzybów
Przy zbieraniu grzybów ważne jest, żeby pamiętać o potencjalnych niebezpieczeństwach. Jeśli sami się na nich nie znamy, warto zaprosić kogoś, kto specjalizuje się w rozpoznawaniu różnych gatunków, na wspólne zbiory. Możemy też udać się do osoby, która potrafi oddzielić jadalne smakołyki od niejadalnych i trujących grzybów, po naszej wyprawie do lasu. Dla tych, którzy nie są miłośnikami leśnych wycieczek, alternatywą będą grzyby znalezione na sklepowych półkach.