Przepis na żeberka w sezamie

zeberka-w-sezamie
Przepis na żeberka w sezamie

By nieco urozmaicić nasz codzienny jadłospis, możemy sięgnąć po żeberka obtoczone w sezamie. Pyszne i chrupiące, doskonałe jako propozycja na obiad dla całej rodziny.„Żeberka z dodatkiem sezamu wypadną świetnie. Ważne jest, by pamiętać, że najlepiej przygotować je dzień wcześniej, tak by nabrały smaku dzięki marynacie”, mówi Piotr Murawski.

Składniki:

  •     1,5 kg żeberek wieprzowych
  •     100 ml ketchupu
  •     3 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  •     1 jajko
  •     sos sojowy
  •     1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •     50 ml oleju
  •     1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

  1. Mięso posyp dużą ilością Przyprawy do mięs Knorr, która nada mu wyrazistego smaku, następnie je odłóż, aby się zamarynowało. Najlepsze efekty uzyskasz, jeśli proces marynowania żeberek będzie trwał cały dzień.
  2. Kolejnego dnia podsmaż żeberka z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Wylej na nią szklankę wody. Mięso duś po przykryciem do momentu osiągnięcia przez nie miękkości. Następnie odstaw je, aby wystygło.
  3. Żeberka wyciągnij z sosu, w którym się dusiły, osusz i panieruj w jajku i sezamie.
  4. Mięso smaż na patelni do momentu zarumienienia się panierki.
  5. Pozostały z duszenia żeberek sos połącz z łyżeczką Przyprawy do mięs Knorr, ketchupem i sosem sojowym.
  6. Wymieszaj łyżkę mąki ziemniaczanej z wodą i dodaj do sosu. Podgrzewaj go do momentu, w którym zacznie wrzeć, następnie ściągnij z ognia. Pamiętaj o mieszaniu. Sos przygotowany w ten sposób podawaj w osobnym naczyniu.