By nieco urozmaicić nasz codzienny jadłospis, możemy sięgnąć po żeberka obtoczone w sezamie. Pyszne i chrupiące, doskonałe jako propozycja na obiad dla całej rodziny.„Żeberka z dodatkiem sezamu wypadną świetnie. Ważne jest, by pamiętać, że najlepiej przygotować je dzień wcześniej, tak by nabrały smaku dzięki marynacie”, mówi Piotr Murawski.
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 100 ml ketchupu
- 3 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 1 jajko
- sos sojowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 ml oleju
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
- Mięso posyp dużą ilością Przyprawy do mięs Knorr, która nada mu wyrazistego smaku, następnie je odłóż, aby się zamarynowało. Najlepsze efekty uzyskasz, jeśli proces marynowania żeberek będzie trwał cały dzień.
- Kolejnego dnia podsmaż żeberka z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Wylej na nią szklankę wody. Mięso duś po przykryciem do momentu osiągnięcia przez nie miękkości. Następnie odstaw je, aby wystygło.
- Żeberka wyciągnij z sosu, w którym się dusiły, osusz i panieruj w jajku i sezamie.
- Mięso smaż na patelni do momentu zarumienienia się panierki.
- Pozostały z duszenia żeberek sos połącz z łyżeczką Przyprawy do mięs Knorr, ketchupem i sosem sojowym.
- Wymieszaj łyżkę mąki ziemniaczanej z wodą i dodaj do sosu. Podgrzewaj go do momentu, w którym zacznie wrzeć, następnie ściągnij z ognia. Pamiętaj o mieszaniu. Sos przygotowany w ten sposób podawaj w osobnym naczyniu.