
Składniki:
- 1 cebula
- przyprawy
- 0,2 szklanki startego parmezanu
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka szałwii
- 0,5 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do dużej miski, a następnie dodaj drożdże, ser, szałwię i łyżeczkę soli.
- Dolej wodę i 2 łyżki oliwy.
- Wyrób ciasto, po czym wyłóż je na natłuszczona blachę. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Nagrzej piekarnik do 200°C.
- Cebulę pokrój w piórka i przełóż do miski.
- Skrop oliwą i dopraw przyprawami.
- Zdejmij ściereczkę z ciasta i ponownie ugnieć je palcami, aby powstało sporo wgłębień. Teraz posyp cebulą i polej całą oliwą ciasto, aby wszystko rozpłynęło się po cieście i pozostało we wgłębieniach. Piecz w 180°C przez 20-30 minut.
- Focaccię podawaj lekko wystudzoną.
Smacznego!