Grillowana pierś z kurczaka z Tabbouleh

Sezon grillowy trwa w Polsce w najlepsze. Niektórym wystarcza szybkie wrzucenie potraw na ruszt, dla innych grillowanie to prawdziwe święto celebrowane w gronie rodziny i znajomych. Stanowi świetną okazję do spędzenia słonecznego popołudnia lub ciepłego wieczoru w przyjemnej atmosferze, przy stole zastawionym smacznym jedzeniem.

Grillowana pierś z kurczaka

Grillowanie może być prawdziwą ucztą dla podniebienia. Różne rodzaje mięs w aromatycznych marynatach, pyszne ryby, zdrowe warzywa zachwycające swoim smakiem, zapachem i wyglądem potrafią zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Taka będzie właśnie grillowana pierś z kurczaka z Tabbouleh, czyli aromatycznym dodatkiem z nutką mięty i limonki.

Przygotowanie do grillowej uczty

W przygotowaniu składników na smakowitą ucztę grillową pomogą odpowiednie narzędzia kuchenne. Ostre i precyzyjne noże pokroją grube kawałki mięsa, ale też świetnie poradzą sobie z ogórkiem, cukinią czy cebulą. Do przyrządzenia surówki, będącej uzupełnieniem każdego mięsnego dania, niezbędna może okazać się obieraczka oraz nóż do warzyw i owoców. Dlatego nim rozpocznie się przygotowania, warto upewnić się, iż kuchenny asortyment jest kompletny i gotowy do pracy.

Grillowana pierś z kurczaka – składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Grillowana pierś z kurczaka – przygotowanie:

Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia kurczaka. W miseczce łączymy olej, paprykę słodką, sól, oregano i bazylię. Całość mieszamy. Piersi z kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy na 1h. Zamarynowanego kurczaka grillujemy z dwóch stron, 10-15 min. na każdą stronę.

Tabbouleh:

  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 mały pęczek świeżej mięty
  • 50 g kaszy bulgur
  • 1/2 cebuli
  • 1 pomidor
  • 1/2 limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy przez 15 min. w osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy, a następnie studzimy. Pietruszkę, miętę, pomidora i cebulę bardzo drobno siekamy. Posiekane warzywa i zioła mieszamy w misce z ugotowaną i przestudzoną kaszą. Całość polewamy sokiem z limonki oraz oliwą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.