Najlepszym sposobem na pikantniejsze doprawienie naszych dań może być dodatek różnorodnych ziół i przypraw. Innym świetnym sposobem na wzbogacenie serwowanych przez nas potraw o ostrzejsze smaki jest przygotowanie sosów i dipów, które doskonale uzupełnią ich smak.
Składniki:
- steki z rostbefu – 4 sztuki
- 4 łyżki sos Hellmann’s STEAK
- 1 łyżeczka Przyprawa do grilla Knorr
- sok z 1 pomarańczy
- 30 ml tequili
- 1 posiekana papryczka chilli
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
Sposób przygotowania:
- Umyj przygotowane mięso, a następnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika.
Wymieszaj w misce sos, Przyprawę do grilla Knorr, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do przygotowywanych steków, miód, sok pomarańczowy, tequilę, oliwę, kolendrę i posiekaną papryczkę chilli. - Przygotowaną marynatą wysmaruj mięso, a następnie odstaw je w chłodniejsze miejsce na 30 minut.
- Po upływie tego czasu połóż steki na dobrze rozgrzany ruszt i przez około 10 – 15 minut grilluj je, co jakiś czas odwracając.
- Wymieszaj w misce sałatę i pomidory, następnie polej całość oliwą i posyp przygotowanym serem. Wysmażone mięso podawaj z pieczywem i sałatą.