Warzywne szaszłyki z serem żółtym – wegetariańskie pomysły na grilla

Warzywne szaszłyki to idealny pomysł na grilla. Dania przyrządzone na ruszcie są smaczne, zdrowe, a zjedzone na świeżym powietrzu smakują o wiele lepiej. Jak się okazuje nie muszą to być wcale tylko mięsne przysmaki.

Szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami
Warzywne szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami

Warzywne szaszłyki to idealny pomysł na grilla. Będą nie tylko pięknie wyglądać i smakować, ale też zaskoczą twoich gości.

Kiełbasa, kaszanka, karczek czy skrzydełka – to właśnie te produkty najczęściej pojawiają się na ruszcie. Amatorów soczystych mięs nie brakuje, ale pamiętajmy również o wegetarianach. Lato to czas, kiedy wszelkie targi i stoiska wręcz mienią się feerią barw. Warto to wykorzystać! Na grillu idealnie sprawdzi się papryka, cukinia, pieczarki czy cebula. Warzywa możemy przygotować na dwa sposoby: grillując pokrojone w grube paski lub nabite na długie wykałaczki.

Ser żółty to również dobry dodatek do dań z grilla. Możemy pokroić go w kostkę i dodać do sałatek czy nawet szaszłyków. Żeby nie uległ stopieniu, działaniu temperatury poddajmy tylko warzywa lub mięso, a kostki sera dołóżmy tuż przed podaniem. Wybierajmy sery, które nie są zbyt miękkie i smakowo dobrze komponują się z innymi produktami. Dobrym wyborem będzie np. ser żółty Edamski MSM Mońki – wyjaśnia Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.
Jeśli chcecie zaserwować swoim gościom nieco inną wersję popularnych szaszłyków, proponujemy kompozycję z serem żółtym, aromatyczną cukinią i świeżą papryką.

Warzywne szaszłyki z serem edamskim i grillowanymi warzywami

Składniki:

  • 200 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
  • pół młodej cukinii
  • 6 średnich świeżych pieczarek
  • 1 świeża kolorowa papryka
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • zioła prowansalskie, sól, płatki chili do smaku

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokroić w grube cząstki. Następnie doprawić do smaku przyprawami i położyć na rozgrzanym ruszcie.
  • Po osiągnięciu oczekiwanego stopnia usmażenia, zdjąć z grilla i wystudzić. Ser pokroić w cząstki i ponadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z warzywami i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!