
Strogonow na szybko
Smaczne, a także efektowne danie? Nie ma nic lepszego, niż strogonow na szybko! Grzyby pasują do najróżniejszych dań mięsnych w tym zrazów, gulaszu i polędwiczek wieprzowych, natomiast sos grzybowy wzbogaci i uszlachetni smak dowolnej porcji mięsa, która pojawi się na talerzu. Z tego połączenia musi wyjść coś smakowitego.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki musztardy
- 5 kwaszonych ogórków
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
- 300 ml wody
- 1 opakowanie Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr
Sposób przygotowania:
- Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie paski.
- Mięso wymieszaj z musztardą i odstaw na jakiś czas do zamarynowania.
- Grzyby pokrój w cząstki.
- Olej rozgrzej na patelni i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki.
- Cebulę i grzyby połącz z mięsem oprószonym mąką. Wszystko usmaż, co jakiś czas mieszając.
- Następnie wlej wodę i wsyp zawartość opakowania Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami.
- Rozmieszaj i duś całość do momentu, aż sos zgęstnieje.
- Na koniec dodaj kwaszone ogórki pokrojone w paski.
- Danie podawaj z pieczywem.
Skąd wziął się strogonow?
Ta pyszna, jesienna potrawa stanowi połączenie kuchni francuskiej oraz rosyjskiej. Nazwa dania pochodzi od nazwiska generała Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Jak głosi legenda, Rosjanin w napadzie szału pociął szablą wielki kawał wołowiny, gdy dowiedział się, iż jego ukochana go zdradza. Następnie kucharz generała przygotował z tego mięsa pyszną potrawę, która ukoiła zszargane nerwy Stroganowa. Jak można zauważyć, nazwisko Rosjanina nie do końca zgadza się z wymową nazwy dania, niemniej taki właśnie termin przyjął się w gastronomii.