Strogonow na szybko

Możesz być pewna, że proszone obiady i przyjęcia zakończą się pełnym sukcesem, gdy grzyby zagoszczą w menu. Postaw na klasykę dań jednogarnkowych!

Strogonow na szybko

Strogonow na szybko

Smaczne, a także efektowne danie? Nie ma nic lepszego, niż strogonow na szybko! Grzyby pasują do najróżniejszych dań mięsnych w tym zrazów, gulaszu i polędwiczek wieprzowych, natomiast sos grzybowy wzbogaci i uszlachetni smak dowolnej porcji mięsa, która pojawi się na talerzu. Z tego połączenia musi wyjść coś smakowitego.

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki musztardy
  • 5 kwaszonych ogórków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • 300 ml wody
  • 1 opakowanie Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie paski.
  2. Mięso wymieszaj z musztardą i odstaw na jakiś czas do zamarynowania.
  3. Grzyby pokrój w cząstki.
  4. Olej rozgrzej na patelni i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki.
  5. Cebulę i grzyby połącz z mięsem oprószonym mąką. Wszystko usmaż, co jakiś czas mieszając.
  6. Następnie wlej wodę i wsyp zawartość opakowania Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami.
  7. Rozmieszaj i duś całość do momentu, aż sos zgęstnieje.
  8. Na koniec dodaj kwaszone ogórki pokrojone w paski.
  9. Danie podawaj z pieczywem.

Skąd wziął się strogonow?

Ta pyszna, jesienna potrawa stanowi połączenie kuchni francuskiej oraz rosyjskiej. Nazwa dania pochodzi od nazwiska generała Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Jak głosi legenda, Rosjanin w napadzie szału pociął szablą wielki kawał wołowiny, gdy dowiedział się, iż jego ukochana go zdradza. Następnie kucharz generała przygotował z tego mięsa pyszną potrawę, która ukoiła zszargane nerwy Stroganowa. Jak można zauważyć, nazwisko Rosjanina nie do końca zgadza się z wymową nazwy dania, niemniej taki właśnie termin przyjął się w gastronomii.