Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3 żółtka
- 4 łyżki + łyżka cukru do dekoracji
- Płaska łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon
- Listek mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Do śmietanki dodajemy liście herbaciane i cukier.
- Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.
- Mieszamy, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
- Przecedzamy liście herbaciane.
- Żółtka roztrzepujemy (nie ubijamy) i powoli dolewamy ciepłą śmietankę cały czas mieszając, aby jajka się nie ścięły.
- Tak przygotowaną masę rozlewamy do kokilek.
- Umieszczamy je w brytfance wypełnionej gorącą wodą (do połowy wysokości kokilek) i pieczemy przez 50 minut w 100°C.
- Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
- Przed podaniem wierzch obsypujemy cukrem i karmelizujemy go planikiem. Zdobimy miętą.