Można podawać ją z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak: sałata, kurczak, papryka czy cebula. Jednak najlepiej smakuje w połączeniu z orientalnymi składnikami. Oto ciekawe przepisy na tortillę w tym stylu. Tortilla to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej. Jest łatwa w przygotowaniu. Można zrobić ją samemu lub kupić gotowe placki, zawinąć je z kilkoma ulubionymi składnikami, podsmażyć na patelni lub włożyć do piekarnika i gotowe. Jeśli jednak chcemy, aby miała wyrazisty i aromatyczny smak warto dodać do niej odrobiny orientu.
Tortilla z warzywami i pastą z bakłażana
Składniki:
- 4 placki tortilli (np. marki Sandra)
- 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)
- 4 plastry żółtego sera
- 1 filet z piersi kurczaka
- 2 pomidory
- 1 cebula
- mix sałat
- oliwa z oliwek
- 1 zielona papryka
- przyprawa do kurczaka
- sól pieprz
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę.
- Kroimy kurczaka na małe kawałki i doprawiamy go przyprawą oraz solą i pieprzem.
- Następnie smażymy kurczaka na patelni razem z cebulą. Kroimy na małe kawałki pomidory oraz zieloną paprykę.
- Placki tortilli smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy pokrojone warzywa, plastry żółtego sera, garść sałat i gotowego kurczaka razem z cebulą.
- Następnie zawijamy tortillę i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut.