Pikantne babeczki z batatów

Wiadomo już, że nie trzeba podejmować wielkiego wysiłku i robić wykwintnych potraw. Zamiast pieczonego w całości indyka, dużo lepiej jest przygotować poręczne przekąski, które można zjeść bez użycia sztućców i zasiadania do stołu.

Pikantne babeczki z batatów

Koreczki i paszteciki królują podczas imprez karnawałowych. Zainspirujcie się przepisem szefa kuchni Knorr na pikantne babeczki z batatów.

Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 600 g batatów
  • 2 łyżki Przyprawy do ziemniaków Knorr
  • 1 łyżka Curry Knorr
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 6 jajek
  • 120 g sera cheddar
  • 2 łyżki pestek z dyni

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Cebulę i bataty obierz ze skórki. Następnie pokrój je oraz ser na mniejsze kawałki. Do wszystkiego dodaj chili i przełóż do miksera.
  2. Wsyp Przyprawę do ziemniaków Knorr oraz Curry Knorr i rozdrobnij wszystkie składniki.
  3. Do zmiksowanej masy wbij jajka, wrzuć pestki dyni i wymieszaj ponownie w urządzeniu.
  4. Masę rozłóż do 12 foremek na muffinki.
  5. Piecz całość przez około 50 minut.