Jesienne placuszki dyniowo-twarożkowe

Jesienią dynia króluje w kuchni na okrągło! Wciąż jednak możemy odkrywać ją na nowo, komponując nowe, zaskakujące przepisy. Dzisiaj sprawdzony przepis na placuszki!

Jesienne placuszki dyniowo-twarożkowe

Składniki:

  • 400 g dyni, drobno startej
  • 200 g Twarożku kanapkowo-sernikowego
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mąki
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Dynię dokładnie zmiksować z twarożkiem kanapkowo-sernikowym i jajkami
  2. Następnie dodawać stopniowo mąkę.
  3. Ciasto powinno być niezbyt sztywne, nieco gęstsze niż na naleśniki.Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedzić mlekiem.
  4. Smażyć na odrobinie oleju rozgrzanego na patelni, z obu stron na złoto.
  5. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać placuszki przed podaniem.

Smacznego!