Herbaciane pancakes

Miłośnicy herbaty doceniają ten cudowny napar za wyjątkowy smak i aromat. Niewiele osób zna jej inne zastosowania. Herbata może być niezwykle smacznym, a czasem także niezastąpionym, dodatkiem w kuchni.

Herbaciane pancakes
Herbaciane pancakes. Foto. Akbar

Amerykańskie pancakes to pyszne, puszyste placuszki. Z dodatkiem aromatu herbacianego i owoców mogą być podane jako pożywne i pyszne śniadanie.

Składniki:

  • Szklanka mąki
  • Szklanka mleka 3,2%
  • Czubata łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • Czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki rozpuszczonego masła
  • Szczypta soli
  • Banan
  • Miód
  • Orzechy włoskie

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy w rondelku z liśćmi herbacianymi. Przyrządzamy w ten sposób intensywny napar. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, jajko, mleko i masło dokładnie łączymy. Ostawiamy na 15 minut.
  3. Smażymy na suchej patelni z każdej strony.
  4. Banana kroimy w plasterki i układamy na usmażonych plackach. Posypujemy rozgniecionymi orzechami i polewamy miodem.