Kalmary w cieście piwnym z sosem czosnkowym

Na raz, do ręki, na jeden kęs - pyszne przekąski zaspokoją mały głód nie tylko na domówce, ale także na pikniku czy po prostu między posiłkami. Przedstawiamy przepis na kalmary w cieście piwnym!

Kalmary w cieście piwnym z sosem czosnkowym
Kalmary w cieście piwnym z sosem czosnkowym

Składniki:

  • mrożone tuby kalmarów 4-5 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • sok z cytryny ½ łyżeczki
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • sos czosnkowy

Składniki na ciasto:

  • piwo jasne 150ml
  • mleko 150ml
  • jajko 1 szt.
  • mąka pszenna 300g
  • proszek do pieczenia ½ łyżeczki
  • sól, cukier do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kalmary rozmrozić w letniej wodzie  i pokroić w półcentymetrowe krążki. Odsączyć z wody, dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
  2. Wymieszać.
  3. Mleko połączyć z piwem, dodać jajko, proszek do pieczenia, mąkę oraz sól i cukier do smaku. Dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Ciasto powinno być konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
  4. Przygotowane wcześniej kalmary zamaczać w cieście i smażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.
  5. Podawać z sosem czosnkowym „Tarsmak”!

Smacznego!