Składniki:
- mrożone tuby kalmarów 4-5 szt.
- czosnek 3 ząbki
- sok z cytryny ½ łyżeczki
- sól, pieprz czarny do smaku
- sos czosnkowy
Składniki na ciasto:
- piwo jasne 150ml
- mleko 150ml
- jajko 1 szt.
- mąka pszenna 300g
- proszek do pieczenia ½ łyżeczki
- sól, cukier do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kalmary rozmrozić w letniej wodzie i pokroić w półcentymetrowe krążki. Odsączyć z wody, dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
- Wymieszać.
- Mleko połączyć z piwem, dodać jajko, proszek do pieczenia, mąkę oraz sól i cukier do smaku. Dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Ciasto powinno być konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
- Przygotowane wcześniej kalmary zamaczać w cieście i smażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.
- Podawać z sosem czosnkowym „Tarsmak”!