![](https://obcasy.pl/wp-content/uploads/2018/04/kankop.jpg)
Kanapka z gorgonzolą i gruszką
Dzisiejsza minipodróż kulinarna zaprowadzi nas do słonecznych Włoch. Ser gorgonzola nie tylko świetnie komponuje się z pieczywem, ale i niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, wynikających z jego licznych walorów odżywczych. Zawiera m.in. witaminę A, wapń czy fosfor. Kanapka z gorgonzolą i gruszką na pewno będzie świetnym pomysłem na urozmaicenie poranka lub wizyty przyjaciół.
Zobacz także: Niedobór wapnia nie tylko u dzieci
Składniki
- 8 cienkich kromek chleba wileńskiego lub innego ulubionego
- 30 g Ramy Classic
- 30 g rukoli
- 1 gruszka
- 80 g sera gorgonzola
- 20 g orzechów włoskich
- 1 łyżka syropu z octu balsamicznego
Sposób przygotowania
- Ser gorgonzola pokrój na małe kawałki. Obierz gruszkę i poszatkuj ją w półplastry, a orzechy delikatnie rozkrusz.
- Kromki chleba posmaruj Ramą Classic.
- Na czterech kromkach ułóż rukolę i kawałki sera, pomiędzy które wciśnij orzechy.
- Gotowe kompozycje polej syropem z octu balsamicznego.
- Następnie na wierzchu każdej kanapki połóż plastry gruszki, przykryj resztą kromek chleba i dociśnij.
- Przekłuj wykałaczką i przetnij pod skosem na dwa trójkąty.