Składniki (2 porcje):
- 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide – „Mięso pomału uwarzone” marki Berger
- 2 pomidory średniej wielkości
- 1 biała cebula
- 2 bułki bagietki lub ciabatta
- 1 garść liści sałaty roszponki
- 1 garść liści sałaty rukola
- gałązka świeżej bazylii
- ½ łyżeczki miodu
- ½ łyżeczki octu balsamicznego
- ½ łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 150g śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
- pieprz, sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Do śmietany lub jogurtu dodać: miód, ocet, czosnek niedźwiedzi, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać i ostawić w chłodne miejsce na około 10 minut.
- Wyciągnąć Mięso pomału uwarzone z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył.
- Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 200C i piec przez około 40 minut, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem mięsnym.
- Pomidory i cebulę umyć, następnie pokroić w talarki.
- Wyjąć mięso z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna.
- Rozkroić bułkę, nałożyć sałaty, pomidora, cebulę i listki świeżej bazylii, następnie dodać poszarpane mięso, polać sosem, przykryć drugą połówką bułki i gotowe!
Rada:
Sos można przygotować według powyższego przepisu, ale można także alternatywnie wykorzystać ten, który powstał przy wyrabianiu mięsa.